Именовани простори и управљачки програми

Приликом рада са базама података, C# и генерално .NET радно окружење нуде велики број класа које су распоређене у два именована простора (namespaces):

System.Data.SqlClient
System.Data.OleDb

Оба се налазе хијерархијски испод System.Data простора имена. Шаблон „Windows Application“ иницијално већ има референцу на System.Data, тако да нема потребе правити додатне референце у пројекту. Међутим, као и до сада, згодно је искористити using директиву како би једноставно скратили писање приликом кодирања.

У именованом простору System.Data.SqlClient се налази сет класа која служи за рад са базом података Microsoft SQL Server. Именовани простор System.Data.OleDb садржи класе којима се ради са осталим форматима база података.

Термин који треба разумети је „драјвер за базу података“. Можемо направити поређење са драјвером (погонским програмом) за графичку картицу рачунара. Да би картица радила у било ком оперативном систему, неопходно је инсталирати одговарајући драјвер. У питању је софтвер који представља везу између оперативног система и физичког хардвера у рачунару. Слично је и са базама података. Драјвер за базу података омогућава све функционалности за задати формат и на тај начин (на срећу) скрива од програмера комплексност приликом рада са различитим форматима база на тржишту Ово је концепт које се назива енкапсулација. На даље се ствари мало компликују јер, историјски гледано, постоји више технологија од којих је свака донела свој сет драјвера. Да не улазимо превише у причу, OleDb је технологија која се користи за приступ базама као што су Access, FoxPro, стари DBF и слични. Такође је могуће са Web сајтова произвођача база података преузети различите типове драјвера за њихов формат. На пример Oracle и MySql омогућавају бесплатно преузимање драјвера било у OleDb или .NET технологији. Одлична ствар код оваквог концепта је што се систем рада са базама међусобно минимално разликује. Увек су у питању исте класе са истим или сличним функционалностима. У пракси ово значи да није компликовано написати апликацију која ће подједнако добро радити са различитим форматима базе података – резултат је проширена вредност апликације јер, на пример, корисник може изабрати коју базу жели да користи, а програмер може да напише апликацију која ради са постојећом базом и подацима.

Пошто користимо Access базу података, треба користити OleDb драјвере, односно класе у System.Data.OleDb именованом простору.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s