VirtualBox

1. Основни појмови

Програм Oracle VM VirtualBox представља софтвер за виртуелизацију 32-битних и 64-битних оперативних система, на рачунарима са Intel или AMD процесорима. VirtualBox подржава како софтверску тако и хардверску виртуализацију. Помоћу овог алата може се покренути, односно виртуелизовати оперативни систем укључујући, како сервисе тако и програме који су инсталирани на том оперативном систему.

Окружење у коме се покреће и извршава оперативни систем назива се виртуелна машина. Оперативни систем на коме је инсталиран VirtualBox и у оквиру кога се покреће виртуелна машина, назива се хост оперативни систем, док виртуелизовани оперативни систем (унутар виртуалне машине) називамо гест оперативни систем.

Овакав начин рада омогућава да се на једној хардверској машини, која има инсталиран само један оперативни систем, истовремено покрену виртуелни оперативни системи који могу да раде паралелно. У експолоатационим условима овај начин рада омогућава боље искоришћење ресурса односно хардвера (на једном хардверском серверу је могуће имати више оперативних система, а самим тим и сервиса који раде истовремено). У лабораторијским условима значајно је то да систем виртуелизације омогућава рад на више различитих оперативних система истовремено, у сврхе едукације и тестирања, при чему хост оперативни систем остаје нетакнут.

Хост оперативни системи (64-битни) који су подржани овим програмом су: Windows, Mac OS X, Linux и Oracle Solaris.

Виртуелни (гест) оперативни системи који се могу покренути на овом програму су: FreeBSD, Windows, Linux, Solaris, OpenBSD, DragonflyBSD и SkyOS.

Виртуелизације хардвера чувају се у VDI (Virtual Disk Images) формату. Могуће је читати и писати VMware-ове VMDF (Virtual Machine Disk Format) и Microsoft-ове VHD (Virtual Hard Disk) фајлове. Виртуелно окружење укључује емулацију мрежних, графичких и звучних картица па се велики део система може покретати и без инсталације управљачких програма односно драјвера. VirtualBox се може преузети са сајта: https://www.virtualbox.org/.

У зависности од типа и броја оперативних система које треба виртуализовати, захтеви VirtualBox-а за реурсима, а превасходно за меморијом, варирају, из разлога што је неопходно гест оперативном систему доделити одређену количину меморије како би могао да ради.

На пример, ако имамо 1GB системске RАМ меморије, гест оперативном систему доделимо 512MB од системске меморије, то значи да ће хост оперативном систему остати на располагању остатак недодељене меморије, а то је у овом случају 512MB. Препорука је да се хост оперативном систему остави минимум 256MB меморије како би несметано радио. Из овога следи да је количина инсталиране RАМ меморије ограничавајући фактор по питању виртулизације већег броја оперативних система истовремено.

2. Могућности програма VirtualBox

VirtualBox нуди широк спектар могућности по питању виртуелизације оперативних система:

  • могућност приступа CD-DVD уређају
  • могућност приступа image (слици) фајлу
  • могућност избора начина како ће оперативни систем комуницирати са осталим покренутим виртуелним оперативним системима, или са спољашњим светом (са хост оперативним системом и реалном мрежом),
  • могућност дељења фолдера између хост оперативног система и виртуалног оперативног система
  • могућност приступа USB уређајима из виртуелног оперативног система, односно виртуелне машине….

3. Инсталација програма VirtualBox

Процес инсталације VirtualBox-а зависи од типа хост оперативног система.

3.1. Инсталација VirtualBox на Windows 10 оперативном систему

У овом поглављу укратко ће бити изложени кораци инсталације VirtualBox-а на Windows 10 оперативном систему.

Покретањем Oracle VirtualBox инсталационог фајла појављује се Welcome прозор:

лика6-1

Прозор Welcome

Кликом опције Next започиње процес инсталације.

На слици је приказана локација на којој ће Oracle VM VirtualBox бити инсталиран:

лика6-2

Избор локације инсталације VirtualBox

Опцијом Browse може се изабрати жељена локација.

На слици је приказана интеракција са мрежом:

слика6-3

Обавештење о привременој дисконекцији

Програм привремено прекида интернет конекцију, а потом је поново успоставља. Кликом на опцију Yes процес инсталације се наставља.

На слици је приказан почетак инсталације:

слика6-4

Почетак инсталације

Кликом на тастер Install улазимо у последњу фазу инсталације програма.

На слици се може пратити напредак тока инсталације:

слика6-5

Напредак тока инсталације

У сваком тренутку, кликом на тастер Cancel, процес инсталације се може прекинути

На слици је приказан дијалог прозор који обавештава да је процес инсталације успешно завршен:

слика6-6

Обавештење о успешно извршеној инсталацији

4. Покретање и рад у VirtualBox-у

Покретање програма се врши на избором Start менија, затим избором Oracle VM VirtualBox, a затим Oracle VM VirtualBox, или дуплим кликом на иконицу Oracle VM VirtualBox на десктопу, при чему се добија прозор VirtualBox (VirtualBox Manager):

слика6-7

Изглед програма VirtualBox

Са леве стране је панел у коме ће бити приказане све креиране виртуалне машине. Приликом првог покретања VirtuelBox-a панел са постојећим виртуелним машинама ће бити празан.

Са десне стране налази се панел у коме ће бити приказана подешавања за изабрану виртуелну машину. Дугмад изнад овог панела:

слика6-8

Приказ основних корисничких опција

омогућују креирање нових виртуелних машина, додавање већ постојећих виртуелних машина и подешавање параметара самог програмаза.

5. Прављење нове виртуалне машине

Инсталација виртуелне машине са Windows 10 (32-битним) оперативним системом врши се сличним корацима описаним у претходном поглављу. Креирање нове виртуелне машине започиње се бирањем опције New (претходна слика).

На слици је приказан први корак у коме треба да унети жељени оперативни систем који ће бити инсталиран и име виртуелне машине:

слика6-9

Избор типа оперативног система и назив виртуелне машине

На слици је приказан наредни корак у коме треба да доделити величину оперативне (RAM) меморије:

слика6-10

Додела оперативне меморије виртуелној машини

Следећи корак, приказан на слици испод је креирање виртуелног хард диска. Уколико се VirtualBox покреће први пут потребно је направити нови хард диск:

слика6-11

Одабир начина креирања виртуелног хард диска

VirutalBox може да ради са следећим форматима image фајлова:

слика6-12

Одабир image формата

Складишни простор виртуелних дискова можемо алоцирати на два начина:

слика6-13

Алоцирање простора виртуелног хард диска

Динамички (dynamically allocated), где се виртуелни хард диск повећава, како га пунимо подацима, при чему је његова иницијална величина 0. Алоцирање простора може бити и фиксно (Fixed size), у том случају image фајл у старту заузима величину која је за њега предвиђена. Динамичко алоцирање може уштедети простор, али пружа слабије перформансе и обрнуто.

При креирању новог хард диска потребно му је доделити име, одредити локацију на којој ће се он налазити и извршити резервацију простора у GB на физичком диску који ће користити виртуелна машина:

слика6-14

Креирање виртуелног диска

Овај креирани виртуелни хард диск ће се на хост оперативном систему корисника видети као фајл.

Када се заврши процедура креирања хард диска, потребно је извршити подешавање:

слика6-15

Подешавање виртуелне машине

Кликом на тастер Settings, отвара се прозор у коме се може подесити више параметара:

слика6-16

Генерална подешавања виртуелне машине

Неки од њих су тип хардвера којим ће машина располагати и начин комуникације са хост оперативним системом. У подешавањима се могу извршити измене параметара које је корисник изабрао током процедуре додавања новог хард диска.

Креирана виртуелна машина захтева инсталацију оперативног система, па јој је потребно доделити оптички диск:

слика6-17

Подешавања опција за инсталирање оперативног система на виртуелној машини

У подешавањима се може извршити избор оптичког диска, уколико је циљ додела приступа оптичког диска хоста виртуленој машини, или хард диска уколико се инсталација оперативног система врши преко iso фајла.

Када су све опције подешене, покретање машине се врши кликом опције Start уз праћење процеса инсталације жељеног оперативног система.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s