Предности виртуелизације

Неке од основних предности које се остварују применом виртуелизације су:

  • Смањење трошкова. Током времена, коришћењем виртуелизације долази до значајног смањења трошкова ресурса. Куповина нових уређаја је ређа, јер се исти хардвер користи за више намена. С друге стране, ефикаснија је употреба компјутерских ресурса. Доказано је да се путем виртуелизације искоришћеност капацитета са 10% и 15% повећава на чак 70% и 80%, што у великој мери смањује утрошак електричне енергије, а на тај начин се смањују новчани издаци. Смањење IT трошкова огледа се у чињеници да је лакше управљати једним уређајем него са десетак истих, а тиме се поједностављује одржавање хардвера.

  • Једноставнији бекап. Поред тога што је могуће направити резервну копију целог сервера на којем раде виртуелне машине, може се направити и резервна копије појединачних оперативних система, односно виртуелних компјутера који су инсталирани на хост серверу. Копије виртуелних машина могу се врло једноставно премештати са једног сервера на други, што је много лакше и једноставније од инсталирања нових оперативних система на физички новим серверима, односно компјутерима. У случајевима пада система из било којих разлога, опоравак је знатно бржи и једноставнији. Копија виртуелне машине се покрене на било којем слободном серверу и систем поново ради.

  • Смањење загревања. Сервери, као и остали уређаји у дата центрима и сличним окружењима, генеришу топлоту што представља вишеструки проблем. Одвођење топлоте и додатно улагање у развој уређаја који генеришу мање топлоте ствара додатне трошкове и проблеме. Виртуелизацијом се постиже да исти број сервиса покреће мањи број физички присутних сервера. На тај начин се решава део проблема који настаје генерисањем топлоте.

  • Безбедније тестирање. Тренутно не постоји бољи начин за тестирање нових IT решења од виртуелног окружења. Могу се тестирати и најризичнији поступци и правити критичне грешке без икаквих последица. Довољно је изабрати претходни snapshot и све ће се вратити у првобитно стање. Када се утврди исправност и стабилност нових подешавања, таква верзија се једноставно укључује у продукцију.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s