Основни појмови о виртуелизацији

Виртуелизација, у компјутерској науци, представља креирање виртуелног слоја између рачунарског хардвера и софтвера који је на њему инсталиран.

Она омогућава да један физички сервер поделимо на више логичких сервера при чему сваки логички сервер може да покрене свој индивидуални оперативни систем и апликације инсталиране на њему независно од осталих. Независност се огледа у да апликације или програми покренути на једном систему не могу утицати на рад другог. Самим тим, пад једног виртуелног система не утиче на рад другог виртуелног или хост оперативног система.

Најједноставнији пример виртуелизације је подела хард диска на партиције. Односно, постоји један физички уређај за складиштење података, али га уз помоћ софтверског алата можемо поделити на два или више делова при чему их оперативни систем посматра као засебне уређаје.

Појам виртуелизације није ограничен само на партиционисање, раздвајање на више мањих целина. Он такође, обухвата и процес апстракције и спајање више физички раздвојених целина у једну.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s