Атрибути фајлова

Фајл систем корисницима даје могућност именовања фајласваки фајл мора имати име које постаје његова референца. На тај начин он престаје да буде везан за процес који га је креирао и за систем где је настао. На пример, фајлови се могу креирати на флеш меморији и са ње их може прочитати неки други процес, на неком другом систему.

Скуп атрибута (информација) које фајл систем чува о фајлу разликује се од система до система, али су обично подржани следећи:

  • Име;

  • Локација;

  • Величина;

  • Време креирања, последње модификације и последњег приступа;

  • Идентификатор власника фајла;

  • Права приступа.

Неки од атрибута су обавезни, као што су име фајла, или његова локација, која пружа информацију где је фајл смештен, на ком уређају и на којој локацији у структури фајл система тог уређаја. Други, као што су времена креирања или модификације, нису обавезни, тако да од конкретног система зависи да ли ће бити подржани. На слици су приказани атрибути фајла оперативног систем

slika15-1

Атрибути фајла – оперативни систем Windows

Информације о времену креирања, модификације и последњег приступа могу бити корисне у различитим ситуацијама. На пример, ако је фајл који садржи изворни код програма модификован након настанка извршног фајла, то је знак да се програм треба превести поново, како би се промене у изворном коду примениле.

Међу подржаним атрибутима обично се налази и скуп разних флегова (заставица). Флег је обично један бит, и његова вредност се интерпретира као „укључено“ или „искључено“. На пример, фајл систем може постојање одређених фајлова сакрити од корисника, а за то се обично користи флег који одређује да ли је фајл сакривен или не. Због високе важности, системски фајлови се могу обележити укључивањем посебног флега којим би се оперативном систему сигнализирало да прикаже специјално упозорење при покушају модификације или брисања овако означених фајлова.

На основу атрибута који дефинишу права приступа, оперативни систем одређује ко може да приступи фајлу и модификује га, а ко не. Могуће су разне шеме, тако да се неким корисницима одреди само право читања, другима и читања и писања, али не извршавања итд. У следећој могу се видети неки од уобичајених атрибута фајлова:

Атрибут

Значење

Креатор Корисник који је креирао фајл
Власник Актуелни власник фајла
Време креирања Тачан датум и време креирања фајла
Време последњег приступа Датум и време последњег приступа фајлу
Време последње промене Датум и време последње прцмене фајла
Тренутна величина Број бајтова фајла
Шифра Лозинка за приступ фајлу
Системски флег 0 ако је фајл обичан а 1 ако је системски
ASCII флег 0 ако је ASCII фајл а 1 ако је бинарни
Флег директног приступа 0 ако је секвенцијални а 1 ако је директан приступ
Флег за читање 0 ако се може и писати а 1 ако је само за читање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s