Покретање оперативног система

У овом тексту дајемо одговор на питање “Шта се дешава у рачунару од тренутка кад притиснемо дугме за укључивање рачунара (Power On dugme) до тренутка када је оперативни систем потпуно покренут и рачунар спреман за рад”.

Након укључивања рачунара, извршава се тзв. boot секвенца која обухвата:
1. укључивање интерног напајања, које генерише стабилан напон за све остале делове рачунара

2. након тога процесор је спреман за извршавање, али нема шта да изврши јер је меморија празна. Зато је процесор препрограмиран да потражи ROM BIOS (Basic Input/Output System). BIOS представља прве инструкције које се извршавају након покретања система.

3. BIOS обавља power-on self test (POST). То је дијагностички програм који тестира хардвер – да ли су сви неопходни делови присутни и исправни. Овај део се веома брзо извршава тако да је скоро неприметан. Ако BIOS при овом тесту пронађе неки недостатак који онемогућава исправан рад рачунара, boot (подизање оперативног система) се прекида.

4. BIOS тражи графичку картицу и иницијализује је. Тек тада видимо одређени садржај на екрану рачунара.

5. Садржај који се приказује на екрану је BIOS STARTUP SCREEN (почетни екран BIOS-а). Ту се налазе следеће информације:
– Произвођач BIOS-а,
– верзија,
– датум BIOS-а,
– тастер који треба притиснути за BIOS setup,
– серијски број BIOS-a…

6. BIOS наставља са тестирањем хардвера: мерење капацитета меморије, прави се списак прикључених уређаја. BIOS ће исписати поруку на екрану ако наиђе на грешку у овој фази процеса.

7. Ако претходна фаза прође без грешака BIOS исписује конфигурацију система:
– тип процесора,
– радни такт,
– типове и величине хард дискова, флопи дискова, cd и dvd,
– капацитет и тип радне меморије,
– серијске и паралелне портове…

8. BIOS тражи тзв. boot слог – део у коме се налази програм који зна на којој се меморијској локацији и на ком медијуму налази оперативни систем (MBR). Након тога се извршава BootLoader чиме се оперативни систем учитава са хард диска (или неког другог медијума) у меморију рачунара

BootLoader је рачунарски програм који се покреће пре покретања оперативног система. Његов задатак је да прибави (са хард диска) језгро оперативног система и учита га у (оперативну) меморију рачунара. BootLoader се извршава након што је BIOS завршио почетно тестирање напајања и хардвера рачунарског система.

9. Након извршеног учитавања оперативног система на екрану се појављује графичко радно окружење (код графички оријентисаних оперативних система) или системски промпт (код командно оријентисаних оперативних система). Системски промпт је знак који оперативни систем исписује на екрану и значи да је спреман да прихвати корисничку команду и то баш ту где је знак исписан.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s