Стања процеса

Оперативни системи дефинишу скуп стања у којима се, у зависности од тренутне активности и ситуације у систему, процеси могу наћи. Већина система подржава следећа основна стања:

  • Нови – процес је управо креиран, оперативни систем је направио документацију која се односи на њега и он прелази у спремно стање.
  • Спреман – процес чека да оперативни систем донесе одлуку да му буде додељен процесор.
  • Извршавање – процес се извршава на процесору.
  • Чекање – процес се извршавао али је за његов даљи рад потребан неки ресурс који није слободан тако да он чека да се створе услови да би могао да настави са радом.
  • Завршен – процес је завршио са извршавањем и требало би га избацити из система.

Из тренутног стања процес прелази у неко друго у следећим ситуацијама:

1-31

Стања процеса

  1. Процес прелази из стања Спреман у стање Извршавање када се процесор ослободи а оперативни систем, по неком критеријуму, изабере њега из листе спремних процеса и додели му процесор.

  2. Процес прелази из стања Извршавање у стање Чекање у тренутку када су му за даље извршавање потребни ресурси који тренутно нису доступни. На пример, ако жели да одштампа резултате, а штампач је у том тренутку заузет.

  3. Процес прелази из стања Извршавање у стање Спреман када истекне време које му је унапред одређено приликом додељивања процесора или ако оперативни систем донесе одлуку да се процес прекине да би неки други процес дошао до процесора. У таквим ситуацијама процес поново прелази у листу процеса који конкуришу да добију процесор.

  4. Процес прелази из стања Чекање у стање Спреман, када дође до потребних ресурса и спреман је за даљи рад. Пошто се у том тренутку не зна да ли је процесор слободан, процес се ставља у листу спремних процеса а оперативном систему се препушта одлука када ће му дозволити да поново добије процесор.

Осим основних стања, оперативни системи дефинишу и суспендована стања у која процеси могу да пређу на захтев корисника или оперативног система. Процеси који су у стању Спреман или Чекање се могу суспендовати и они онда прелазе у стања Суспендован и спреман, односно Суспендован и чека.

1-32

Суспендована стања

Суспендовани процес ослобађа ресурсе које је заузимао пре суспензије и престаје да конкурише за друге ресурсе који су му потребни за извршавање, али и даље остаје процес. Често се суспендовани процеси пребацују на диск (односно у виртуелну меморију) до престанка суспензије, чиме се ослобађа и део радне меморије који су заузимали и на тај начин оставља више простора за друге процесе.

До суспендовања спремног процеса, односно до преласка процеса из стања Спреман у стање Суспендован и спреман, најчешће долази због преоптерећености система због великог броја спремних процеса, па је привремено суспендовање неког од процеса пожељно како би се оперативном систему олакшао рад. Такође, до суспендовања може доћи и да би се избегло заглављивање система или уколико корисник жели да привремено заустави извршавање процеса како би добио могућност да провери међурезултате.

Суспендовање процеса који је у стању Чекање се обично врши да би се ослободили ресурси којима он располаже и тиме спречило заглављивање или убрзао рад система. Као што је већ напоменуто, суспендовањем процеса се ослобађају и сви ресурси које је он поседовао чиме се другим процесима омогућава да до њих дођу.

Процес који је у стању Суспендован и чека прелази у стање Суспендован и спреман, ако се створе услови, тј. ослободе ресурси на које чека (због којих се нашао у стању Чекање), тако да по повратку из суспензије може да буде у стању Спреман.

Прекидање суспензије процеса које иницира корисник или оперативни систем реализује се његовим преласком из стања Суспендован и чека у стање Чекање и из стања Суспендован и спреман у стање Спреман.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s