Пример – како направити видео запис од више краћих видео клипова и насловних слајдова

За крај, урадићемо још један пример. Од више видео секвенци, музике и два насловна слајда направићемо краћи видео:

– креираћемо насловни слајд (садржи наслов вилма. Могуће је додати и поднаслов (већина шаблона то и нуди), неки шаблони имају по неколико редова текста, то су више слајдови за прелазе између клипова, као нека додатна обавештења. Можете, по жељи, додати два насловна слајда – први да буде наслов, а други поднаслов, само треба водити рачуна да све то не траје превише дуго!)

naslov

Уколико нам се изглед слајда (положај текста, боја позадине…) не свиђа, можемо покренути Inkscape кликом на дугме Use Advanced Editor, обавити сва подешавања онако како желимо и само сачувамо промене (CTRL+S). У овом примеру само ћу ротирати текст:

naslov1-inkskejsp

Када завршимо са Inkscape-ом и сачувамо промене, враћамо се у OpenShot где је потребно кликнути на дугме Save како би се наш насловни слајд појавио у списку фајлова за пројекат:

naslov-openshot

Уколико нам се ниједан од понуђених шаблона за насловни слајд не свиђа, можемо направити сопствени шаблон у програму Inkscape (кратко упутство за рад са Inkscape-ом можете погледати на адреси Inkscape), сачувати га у формату .svg у фолдеру assets унутар OpenShot фолдера и након поновног покретања OpenShot-а наш „шаблон“ биће видљив у списку шаблона.

– додаћемо неколико видео клипова, а након тога ћемо их „исецкати“ (за „сецкање“ клипова користимо опцију Split Clip) како бисмо добили већи број краћих клипова, згоднијих за рад. Сместићемо их на временску линију, у више трака:

klipovi

– додајемо прелазе између клипова (превлачимо жељене прелазе из панела Прелази на одговарајуће место – обично је то почетак клипа или крај претходног клипа, али битно је да прелаз покрива део и једног и другог клипа. На временској линији приказани су као прави правоугаоници. Десним кликом на прелаз, па Properties можемо подешавати својства прелаза)

prelayi

– додајемо ефекте на неким клиповима (и ефекте превлачимо из панела Ефекти на жељени клип, на клипу се појави мало слово као обавештење да је на клипу примењен ефекат. Кликом на то слово отвара се дијалог Properties у коме можемо подешавати параметре ефекта), приказане особине једног од њих:

efekti

– можемо додати и ишчезавања, ротирати неке клипове, анимације…

– додавање текста преко клипа може се обавити тако што додамо насловни слајд, изменимо изглед у програму Inkscape, а затим тако припремљен насловни слајд поставимо преко клипа. Подешавањем параметара овог насловног слајда могу се постићи ефекти кретања, ротирања, трајања…

У нашем примеру ја сам додала текст који се током трајања једног видео клипа постепено ротира:

tekstnaslici

Глава (обележено на слици) представља позицију која се тренутно репродукује. Када позиционирамо главу на неком месту унутар клипа и подесимо неко од својства клипа (позиција, ротација, алфа – провидност…) на том месту се формира кључни фрејм. Од претходног кључног фрејма (на слици су обележени малим зеленим цртицама на дну сваког клипа) до тренутне позиције, односно од текућег кључног фрејма до следећег кључног фрејма OpenShot израчунава својства за сваки фрејм, како би промена својства глатко текла (на тај начин је остварено ротирање текстуалног слајда). Ако се питате – одговор је „Да, видео-монтажа је посао који захтева пуно стрпљења, пуно испробавања разних могућности и одлучивања за ону која вам се највише свиђа, која се најбоље уклапа са остатком материјала који имате на располагању. Али, са друге стране, видео-монтажа је забаван посао, који укључује машту и креативност, па им слободно дозволите да рашире своја крила 😉 “ => не очекујте да вам све одмах, из прве испадне баш онако како сте замислили. Увек, пре увођења неког новог ефекта, или новог клипа са ручно подешеним својствима сачувајте оно до тог тренутка урађено. Направите копију, па на њој испробавајте ефекте. Лако ћете се касније вратити на претходну верзију (ако вам се нешто не свиди) и покушати нешто ново 😉

Додаћу и на другим клиповима текст, са другачијим параметрима. Поред обичних насловних слајдова могуће је додати и анимиране наслове (Title → Animated Title), где се додатна подешавања обављају у програму Blender. Можете сами испробавати и откривати бројне могућности које OpenShot нуди.

– додајемо одјавни слајд (овде се обично наводи име аутора, датум израде филма, захвалност за помоћ око израде филма…)

odjava

– додајемо и музику:

muzika

Да бих избегла проблеме са објављивањем на YouTube користила сам аудио фајлове из фонотеке YouTube-а. За овај мој пример користила сам две нумере: 7th_Floor_Tango.mp3 и Happy_Haunts.mp3 са скраћивањем другог и додавањем ефеката постепеног утишавања и појачавања како би прелаз између две нумере био што блажи. Наравно, ви можете сву обраду звука обавити у програму Audacity, прилагодити трајање звука коначном трајању филма и готов аудио фајл само убацити у пројекат.

Уколико на нашем видео клипу постоји звук, да се звук са видео клипа и музика коју додајемо за цео наш „филм“ не би мешале, потребно је искључити звук током трајања клипа:

utisavanjezvuka

– на крају извеземо у одговарајући формат и као резултат добијамо:

One thought on “Пример – како направити видео запис од више краћих видео клипова и насловних слајдова

  1. Повратни пинг: OpenShot – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s