Низови

Низ је сложени тип податка. Представља “скуп” података истог типа. Сваки од појединачних података унутар низа назива се елеменат низа и може му се приступити на основу његовог редног броја у низу. Низ се описује помоћу имена низа (заједничко је за све елементе низа, а сваки елеменат поред имена низа има и свој редни број), типа променљиве елемената низа и величине низа, односно броја елемената низа.

>Величина меморије коју низ заузима зависи од броја елемената низа (означимо га са n) и величине коју тип променљиве елемената низа заузима у меморији (означимо га са p): n x p. p је за целе бројеве (int) најчешће 2 бајта, за реалне бројеве обичне тачности (float) је најчешће 4 бајта, а за реалне бројеве двоструке тачности (double) је најчешће 8 бајтова. Низ заузима n узастопних меморијских локација величине p. Адреса низа, односно почетна адреса низа је, у ствари, адреса првог елемента у низу, а његов редни број (назива се индекс) у програмском језику C је увек 0. Редни број елемената низа, односно индекс креће се од 0 до n-1.

Дефинисање низова

Низ се дефинише декларативном наредбом, слично као и прости типови података, при чему се иза имена низа наводи дужина низа:

tipPodatka imeNiza[duzina];

Дужина низа МОРА бити константан целобројни израз (најчешће се наводи број, или симболичка константа, претходно дефинисана директивом #define). На основу ове дефиниције, приликом превођења програма резервише се меморијски простор димензија duzina x p.

int a[50]; /* дефинисали смо низ целих бројева од максимално 50 елемената. У тренутку превођења програма у овој тачки се резервише 50 узастопних места за целе бројеве, почевши од адресе a[0]  */

У самом програму се уноси величина n која представља стварну дужину низа (n<duzina), тако да део меморије резервисан за низ остаје неискориштен. Овакав начин резервисања, односно додељивања меморије назива се статичко додељивање меморије.

Приступање елементима низа

Елементима низа приступа се помоћу редног броја, индекса:

imeNiza[indeks]

indeks може бити произвољан целобројни израз чија вредност ТРЕБА да се нађе у границама [0, n-1]. Ако се вредност овог израза нађе изван ових граница, програм преводилац неће пријавити грешку, али ће резултати извршавања програма бити крајње неочекивани.

Да би се унели елементи низа у меморију рачунара мора се користити циклус унутар кога се уносе један по један елеменат низа:

for(i=0;i<n;i++)scanf("%d",&a[i]);
 i – redni broj elementa niza, u programskom jeziku C prvi elemenat ima redni broj 0
 a[i] – elemenat niza sa rednim brojem i

Такође, за приказивање вредности елемената низа на екрану мора се користити циклус унутар кога се приказују један по један елеменат низа:

for(i=0;i<n;i++)printf("%d\t",a[i]);
 \t – upravljacki signal (tabulator), sluzi da pregledno ispise elemente niza. Moze se koristiti i
 \n – prelazak u novi red (ako zelimo da svaki elemenat bude prikazan u novom redu)

Исто важи за све операције које се обављају над СВИМ елементима низа, увек се користи циклус, па се дата операција изводи унутар циклуса за један по један елеменат.

С обзиром на чињеницу да се операције уношења елемената низа и приказивања елемената низа понављају у (скоро) свим задацима са низовима, згодно их је дефинисати као програмски модул за рад са низовима који осим функција за уношење и приказивање елемената низа може садржати и неке друге функције (које ћемо касније дефинисати) и касније, кад год радимо са низовима користимо већ дефинисан модул!

Функције за унос и приказ елеменатa низа, које би биле део тог модула гласе:

void unesi(int n, int a[]){int i;for(i=0;i<n;i++)scanf("%d",&a[i]);}/* о низовима и функцијама причаћемо касније, за сада треба запамтити да се у дефинисању функције чији су параметри низови наводи n – број елемената низа и име низа са заградама [] које преводиоцу сигнализирају да се ради о низу! При позиву функције као аргументи наводе се само n и име низа, без заграда => unesi(n,a); */
void prikazi(int n, int a[]){int i; for(i=0;i<n;i++)printf("%d\t",a[i]);}

1. Дефинисати модул за унос и приказ целобројних низова у „нормалном“ редоследу и у обрнутом редоследу. Написати програм у који се уноси и приказује низ од максимално 30 целих бројева

/* niz.h */
void unesi(int n, int a[]);
void prikazi(int n, int a[]);
void prikaziobrnuto(int n, int a[]);
/* niz.c */
#include
#include"niz.h" 
void unesi(int n, int a[]){ int i; for(i=0;i<n;i++)scanf("%d",&a[i]); } 
void prikazi(int n, int a[]){ int i; for(i=0;i<n;i++)printf("%d\t",a[i]); }  void prikaziobrnuto(int n, int a[]){ int i; for(i=n-1;i>=0;i--)printf("%d\t",a[i]); }
/* glavni program */
#include<stdio.h>
#include<stdlib.h> 
#include"niz.h" 
int main() 
{ 
int n, a[30]; 
printf("unesi broj elemenata niza");scanf("%d",&n); 
printf("unesi elemente niza"); unesi(n,a); 
printf("uneti elementi su:\n"); prikazi(n,a); 
return 0; }

2. Написати програм који учитава низ од максимално 50 целих бројева и исписује тај низ у обрнутом поретку. Користити модул из претходног задатка

/* наводимо само главни програм, јер остале фајлове користимо већ написане, из претходног задатка. Приликом рада на рачунару, када креирамо овај пројекат ова два фајла додајемо тако што десним дугметом кликнемо на име пројекта и одаберемо опцију Add files. У овом фајлу назначавамо да је у питању други пројекат тако што уместо имена фајла наводимо његову путању, како је и дато у примеру! */
#include<stdio.h> 
#include <stdlib.h>
#include"..\niz\niz.h" 
int main() 
{ 
int n, a[30]; 
printf("unesi broj elemenata niza");scanf("%d",&n); 
printf("unesi elemente niza"); unesi(n,a); 
printf("uneti elementi su:\n"); prikaziobrnuto(n,a); 
return 0;}

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s