Мултимедијални сервиси

Убрзан развој рачунарских технологија довео је до могућности коришћења и обраде мултимедијалних садржаја на рачунарима. Додатно, паралелан развој рачунарских и телекомуникационих технологија омогућио је капацитете комуникационих канала довољне за пренос мултимедијалних садржаја високе резолуције, чак и у реалном времену.

Интернет телефонија

Интернет телефонија представља један од сервиса који се могу користити путем Интернет мреже и мрежа заснованих на Интернет технологијама. Овај сервис се често среће и под називом „глас преко Интернет протокола“ (енгл. Voice over IP, VoIP). Основни задатак Интернет телефоније је да омогући миграцију популарних сервиса са јавне телефонске мреже (пренос гласа и факсимила) на Интернет технологије.

Интернет телефонија се реализује коришћењем више различитих затворених и отворених протокола. Историјски најзначајнији сет протокола за реализацију Интернет телефоније је H.323, као ITU-T препорука из 1996. године. Овај сет протокола омогућују пренос гласа и видео сигнала а подржан је у већини система за Интернет телефонију и видео-конференције. Поред H.323 протокола у пракси се све чешће среће и Session Initiation Protocol (SIP) као протокол за успостављање и контролу сесија Интернет телефоније.

Једна од за овај рад најзначајнијих карактеристика Интернет телефоније је коришћење IP протокола од стране протокола који се користе за њену реализацију. То значи да се реализацијом система заштите на нивоу IP протокола могу штитити и подаци комуникационих сесија Интернет телефоније.

Употреба Интернет телефоније је једноставна, нарочито ако се користе већ постојеће VoIP инфраструктуре као што су: Skype, Viber или WhatsApp, где се корисници међусобно бесплатно позивају употребом интернет ресурса, а могуће је проширити функционалност и на остале јавне системе са краја на крај, како би се сачувала приватност разговора.

Видео конференција

Сервис видео-конференција омогућава пренос аудио и видео материјала у реалном времену са циљем омогућавања одржавања састанака између особа које се налазе на две или више удаљених локација. Сви учесници видео-конференција су опремљени дисплејима са звучницима за репрезентовање материјала који друга страна шаље као и камерама са микрофонима за слање порука другој страни. Учесници видео конференција могу бити појединци са личном опремом али и групе у специјално опремљеним салама. Опрема и софтвер који се користе за видеоконференције крећу се у распону од испод сто па до неколико хиљада долара у зависности од квалитета и могућности које нуде. Највећу корист од видео конференција имају пословне организације које на овај начин могу остварити значајну уштеду штедећи новац и време потребно за путовање на локацију на којој би се одржала стандардна конференција.

За коришћење услуге видео конференције је осим адекватног хадвера и софтвера потребно имати и везу са другом страном (или другим странама) која поседује капацитет потребан за пренос аудио и видео порука у реалном времену. Софтвер и уређаји који се користе код видео конференција углавном подржавају компресовање и декомпресовање аудио и видео материјала у циљу што ефикаснијег искоришћења комуникационог канала. Код комуникационих канала мале пропусне моћи углавном се прибегава компромису у погледу квалитета аудио/видео порука.

Већина производа који се користе за одржавање видео конференција базира се на интерним стандардима произвођача тако да комбиновање решења различитих произвођача најчешће није могуће. Тренутно најчешће коришћени јавни стандарди за кодирање аудио/видео порука су: H.320, Х.323 и MPEG-2. Ови стандарди међусобно нису компатибилни али постоје апликације које омогућавају коришћење више од једног стандарда.

Посебан вид видео конференција јесте Webcasting. Он омогућава једносмерни пренос аудио/видео материјала, од сервера ка клијентима. Аудио/видео материјал се креира и поставља на сервер а клијенти затим приступају материјалу. За овај вид видео-конференција тренутно не постоје формални стандарди али на тржишту постоји већи број решења базираних на де-факто стандардима.

 

One thought on “Мултимедијални сервиси

  1. Повратни пинг: Интернет услуге и алати – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s