Електронска пошта

Електронска пошта, е-пошта, имејл или мејл (енгл. electronic mail, e-mail или email) су различити називи за мрежни сервис који омогућава слање и примање порука разноврсног садржаја. Име представља аналогију традиционалној пошти, при чему поштанско сандуче замењују сервери, на којима се е-пошта „чува“ док је корисник не преузме.

Програми за рад са електронском поштом се заснивају на уређивачу текста за састављање порука, чијом применом се порука припрема за слање; механизма за слање и примање порука и читача примљених порука. Уз поруке се могу слати и датотеке. Порука се шаље примаоцу на основу његове адресе електронске поште. Порука се може послати једном или више прималаца одједном. Послате поруке се чувају у електронском поштанском сандучету примаоца, које се налази на његовом серверу све док их не захтева за пријем на локални рачунар. Готово сви провајдери интернет услуга у својој понуди имају и сервис за електронску пошту.

Формат поруке

Свака порука електронске поште се састоји из заглавља и тела.

Заглавље носи, између осталог, следеће податке:

 • адресу и име пошиљаоца

 • адресу примаоца

 • адресу сервера преко којег је порука послата као и сервера који су прослеђивали поруку на њеном путу до одредишта

 • датум слања

 • име програма који је коришћен за слање поруке

 • адресу на коју ће се слати одговор, по назнаци самог пошиљаоца

 • приоритет итд.

Свака ставка заглавља се састоји од имена ставке и вредности ставке, раздвојених двотачком. Следи пример једног дела заглавља поруке:

Date: Fri, 24 Oct 2008 11:51:07 -0400
To: pera.peric@example.com
From: Ilija Ilic <i.ilic@example.com>
Reply-to: i.ilic2@example.com
Subject: Naslov poruke
X-Priority: 3

Тело поруке се може састојати из више делова, у зависности од тога да ли се са текстом поруке шаљу и датотеке. Уколико се шаљу, онда се у самом заглављу поруке то може назначити помоћу ставке следећег облика:

Content-Type: multipart/alternative;
boundary="b1_9c5d3f4ac4f174c9d0bbc13814d16891"

Текст означен са „boundary“ се користи за раздвајање делова тела поруке (текста и датотека) и мора бити такав да се не појављује нигде друго у самом садржају.

У случајевима када се шаљу и датотеке са текстом, тада сваки засебан део тела поруке има и сопствено заглавље које додатно описује тај део.

Архитектура сервиса електронске поште

 

Сервис електронске поште данас у потпуности је дефинисан одговарајућим софтверским компонентама и протоколима. Сам сервис електронске поште је организован по клијент-сервер архитектури унутар које постоје следећи типови агената у виду софтверских компонената:

 • кориснички агент,

 • агент за подношење порука,

 • агент за пренос порука и

 • агент за испоруку порука.

Поред наведених помпонената значајну улогу код овог сервиса игра и складиште порука (енгл. Message Store, MS) као компонента корисничког агента. Задатак ове компоненте је да прави архивске копије порука која се шаљу или преузимају у циљу омогућавања накнадног приступа корисника њима. Код већине популарних клијената за електронску пошту поруке су организоване у директоријуме.

Кориснички агент за електронску пошту (Message User Agent, MUA) је интерфејс између корисника и осталог дела сервиса електронске поште. Најчешће реализације овог софтвера су у виду десктоп, Веб апликације или апликације за мобилни телефон. Задатак корисничког агента је да кориснику омогући слање електронских порука другим корисницима, као и преглед примљених електронских порука.

Архитектура и компоненте сервиса електронске поште

Архитектура и компоненте сервиса електронске поште

Агент за подношење порука (Message Submission Agent, MSA) прихвата поруку од корисничког агента, ставља је у формат прописан одговарајућим стандардима и прослеђује агенту за пренос порука. Овај процес обавља серверску улогу протокола за пренос порука електронске поште.

Агент за пренос порука (Message Transfer Agent, МТА) представља серверску имплементацију протокола за пренос порука електронске поште. Овај процес прихвата поруке од стране корисничких агената за подношење порука или од других агената за пренос порука. У зависности од да ли представља коначно одредиште примљене поруке овај агент поруке прослеђује локалном агенту за испоруку порука или наредном агенту за пренос порука.

Агент за испоруку порука (Message Delivery Agent, MDA) задужен је за смештање поруке, примљене од последњег агента за пренос порука, у електронско поштанско сандуче примаоца. Испорука поруке у сандуче корисника не значи да је корисник њу истог тренутка прочитао, већ да је његовом корисничком агенту омогућен приступ поруци.

Два основна типа протокола које користи сервис електронске поште јесу протоколи за слање порука и протокол за приступ порукама у сандучету. Када су у питању протоколи за слање електронске поште, у пракси се готово увек користи једноставан протокол за пренос електронске поште (Simple Mail Transfer Protocol, SMTP). Са друге стране, када је у питању приступ корисничког агента сандучету са електронском поштом у пракси се користе релативно једноставан протокол за електронску пошту треће верзије (Post Office Protocol version 3, POP3) и нешто сложенији Интернет протокол за приступ порукама (Internet Message Access Protocol, IMAP).

Коришћење Веб апликације као клијента електронске поште

Коришћење Веб апликације као клијента електронске поште

У последњих неколико година знатно се популаризовало коришћење електронске поште путем клијената у виду Веб апликација (Webmail). Разлог томе је једноставније коришћење кроз елиминисање процеса инсталације десктоп апликације за електронску пошту, као и могућност коришћења апликације и порука са било ког рачунара који има приступ Вебу. Данас већина корисника поседује и мобилну апликацију за електронску пошту, чиме им је приступ електронском поштанском сандучету омогућен буквално сваког тренутка!

One thought on “Електронска пошта

 1. Повратни пинг: Интернет услуге и алати – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s