Упредена парица

Упредене парице састоје се од две изоловане бакарне жице упредене равномерним кораком упредања. Жице се понашају као једна комуникациона веза. Упредањем се минимизира електромагнетна интерференција између парова жица, а то је деловање сигнала из једне жице на другу и обрнуто. Упредене парице се користе и за аналогни и за дигитални пренос. Код аналогних система преноса појачавачи су потребни на сваких 5km до 6km. Код дигиталних система преноса рипитере треба поставити на размаку од 2km до 3km. (Код дигиталних система се не користе појачавачи, јер није слабљење сигнала оно што је ограничавајући фактор. Дигитални сигнали се морају обновити (поново генерисати низ 0 и 1, јер због изобличења која се јављају на сигналу током преноса може доћи до погрешног очитавања 0 уместо 1 и обрнуто), а уређај у коме се обавља то поновно генерисање дигиталног сигнала назива се рипитер, репетитор или регенератор).

а) упредена парица, б) кабл са упреденим парицама

а) упредена парица, б) кабл са упреденим парицама

Ширина пропусног опсега зависи од дебљине жице и дужине трасе. У случају аналогног преноса од тачке до тачке ширина пропусног опсега упредене парице је око 250kHz. Када се ради о дигиталном преносу од тачке до тачке, може се постићи брзина до неколико Mb/s, али на кратким растојањима. На следећој слици је приказано како се у случају балансираног преноса (обе жице су на потенцијалу различитом од потенцијала земље; преносе сигнале исте амплитуде, али супротне фазе) са порастом дужине упредене парице смањује максимално могућа брзина преноса.

Зависност брзине преноса од дужине упредене парице у случају балансираног преноса

Зависност брзине преноса од дужине упредене парице у случају балансираног преноса

Због одговарајућих перформанси, ниске цене и лаког инсталирања и одржавања упредене парице су још увек најчешће коришћени медијум у телекомуникацијама.

Кабл са упреденим парицамa (twisted pair cable) састоји се од парова изолованих бакарних жица које су обмотане (упредене) једна око друге. Упредање се врши у циљу отклањања електромагнетних сметњи. Број увртаја по метру чини део спецификације типа кабла јер што је број увртаја по метру већи, већа је отпорност кабла на електромагнетне сметње.

Два основна типа упредене парице су:

  1. неармирана упредена парица UTP (Unshielded Twisted Pair)

  2. армирана упредена парица STP (Shielded Twisted Pair)

Неармирана упредена парица користи се много чешће због ниже цене и лакшег инсталирања. UTP је стандардизован у већи број категорија, свака категорија је погодна за одређене области примене:

Категорија 1 користи се у телефонији. Погодна је за пренос говорног телефонског сигнала и за пренос података малим брзинама.
Категорија 2 погодна је за пренос говорног телефонског сигнала и за пренос података брзином до 4 Mb/s.
Категорија 3 служи за пренос података брзином до 10 Mb/s, корак упредања је 7,5-10cm
Категорија 4 омогућава пренос података брзином до 16 Mb/s.
Категорија 5 омогућава пренос података брзином до 100 Mb/s. Корак упредања је много мањи него код категорије 3 (0,6-0,85cm), користи се тефлонска изолација због чега је преслушавање мање и на дужим растојањима је бољи квалитет сигнала што омогућава веома брзу комуникацију између рачунара.
Категорија 5е омогућава пренос података до 1GB/s на растојању до 550 метара.
Категорија 6 омогућава пренос података до 1GB/s на растојању до 700 метара

Различите категорије упредених парица: а) категорије 3 б) категорије 5

Различите категорије упредених парица: а) категорије 3 б) категорије 5

Повезивање UT парица са мрежним уређајима обавља се помоћу UT конектора. Најчешћи су RJ (Registered Jack) и то:

  • RJ11 – користи се за телефонску линију, има 4 проводника (2 парице)

  • RJ45 – користи се за Ethernet рачунарску мрежу, мало је већи од RJ11 и има 8 проводника (4 парице)

За повезивање бакарних жица са конекторима користи се посебан тип алата – тзв. клешта за кримповање. Овај алат најчешће има могућност за рад и са RJ45 и са RJ11 конекторима.

UTP кабл, RJ-45 конектори, кљешта за кримповање

UTP кабл, RJ-45 конектори, кљешта за кримповање

Распоред жица при повезивању је одређен стандардима T568A и T568B. Разлика између T568A и T568B је у замени парице 2 парицом 3. Предност T568A спецификације је што је компатибилна с ISDN стандардом, а T568B што је компатибилна с Ethernet 10Base-T стандардом. У пракси је, међутим, једино важно сву инсталацију извести по једном од ових распореда.

стандарди T568A и T568B

стандарди T568A и T568B

Ови стандарди се користе код Ethernet рачунарских мрежа (RJ45 конектори), и то у 10Base-T и 100Base-TX мрежама.

10Base-T је прва варијанта Ethernet-а изведена за рад на 10Mb/s на неоклопљеним упреденим парицама треће категорије. 10BASE-T адаптери емитују два нивоа сигнала и то +2.5V и -2.5V.

100Base-TX је развијен на 10Base-T технологији, али за брзину од 100Mb/s. Због тога је време трајања једног бита смањено са 100ns на 10ns. Користе се каблови категорије 5 или бољи и то само два пара парица из кабла – на пиновима 1 и 2 за слање (transmit – TX) и на пиновима 3 и 6 за пријем (receive – RX). 100BASE-TX адаптери емитују три нивоа сигнала и то +1V, 0V и -1V.

Straight-through кабл се кримпује једнако на оба краја – или по стандарду T568A или по стандарду T568B (обе варијанте су подједнако функционалне, али је важно да у целој мрежи буде примењен исти стандард). Straight-through кабл се користи за повезивање два различита уређаја: рачунар са разводним уређајем (hub), комутатором (switch) ili ruterom (router).

Crossover кабл подразумева кримповање по стандарду T568A на једном крају кабла и T568B на другом. Crossover кабл се користи са повезивање два иста уређаја: два рачунара или два мрежна уређаја.

Постоји и 1000BASE-T, тзв. гигабитни Ethernet који користи све четири парице тј. свих 8 проводника за двосмерни пренос, а 1000BASE-T адаптери емитују пет нивоа сигнала и то: -2V, -1V, 0V, +1V и +2V. Каблови за 1000BASE-T мрежу се кримпују по IEEE 802.3ab стандарду (и овде постоје две варијанте, како би се формирали straight-through и crossover каблови).

1000Base-T каблови

1000Base-T каблови

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s