Медијуми за пренос података – основни појмови

Медијум представља средину кроз коју се преноси порука било да се ради о говору, слици или подацима. У рачунарским мрежама подаци се преносе помоћу електромагнетних таласа (ЕМТ), и то у облику вођених или невођених ЕМТ од извора информација (изворишта) до корисника информација (одредишта). Медијуми са вођеним ЕМТ су физички медијуми, односно упредене парице, коаксијални кабл или оптички кабл. Медијуми са невођеним ЕМТ су бежичне или радио комуникације.

Иако се кроз упредене парице и коаксијални кабл физички преносе електрични импулси, врши се модулација сигнала која омогућава да се у сигнал високе фреквенције „утисне“ информација коју преносимо. Тако добијени, модулисани сигнал јесте ЕМТ! Кроз оптички кабл подаци се преносе помоћу светлосних импулса, а светлост по својој природи јесте ЕМТ. У бежичном преносу као медијум имамо ваздух, а кроз ваздух се преносе ЕМТ!

Сваки од наведених медијума за пренос порука има одређене особине на основу којих се одлучујемо кад и где који медијум применити. Најзначајније особине медијума су: ширина пропусног опсега, брзина пропагације сигнала, брзина преноса података, кашњење, цена…

Брзина простирања сигнала дефинише се на основу растојања које неки елементарни сигнал (бит) пређе у јединици времена. Брзина простирања зависи од врсте преносног медијума. Ако се ради о преносу сигнала невођеним ЕМТ кроз атмосферу или кроз вакуум, брзина простирања сигнала једнака је брзини светлости и износи око 300.000km/s. При преносу сигнала вођеним ЕМТ, тј. кроз физички медијум, брзина простирања је око 200.000km/s.

Брзина преноса података или проток означава број елементарних сигнала (битова) који у јединици времена пролазе кроз неку тачку на линији везе. Брзина преноса зависи од пропусне моћи (капацитета) канала. Најчешће се изражава бројем битова у секунди и онда се назива битска брзина и означава се са b/s.

Пропусна моћ, тј. капацитет канала представља максимални могући проток кроз канал, а да током преноса преношени импулси не претрпе изобличења која би онемогућила да на пријему буду препознати. Пошто величина изобличења импулса зависи од ширине пропусног опсега канала кроз који се импулси преносе, капацитет канала је директно сразмеран ширини пропусног опсега канала.

Електромагнетни сигнал се састоји од већег броја компоненти различитих фреквенција. Фреквенција сигнала представља најнижу фреквенцију која се назива и основна фреквенција (f0), а компонента основне фреквенције назива се основни хармоник. Остале компоненте имају фреквенције које су умношци основне фреквенције (2f0, 3f0, …) и називају се виши хармоници.

Спектар сигнала представља опсег фреквенција које тај спектар садржи, од основног хармоника па све до највишег хармоника. Апсолутни пропусни опсег (absolute bandwidth) сигнала је онај који одговара ширини спектра, односно представља разлику горње и доње фреквенције сигнала који преносимо. Код највећег броја сигнала пропусни опсег је бесконачан, јер се (дигитални) сигнали могу приказати као збир бесконачно много компоненти различитих фреквенција. Ипак највећи део енергије сигнала садржи се у релативно уском фреквентном опсегу. Овај опсег је познат као ефективни пропусни опсег (effective bandwidth), или скраћено пропусни опсег, а то је, у ствари, опсег фреквенција које се преносе кроз преносни медијум како би се на излазу добио препознатљив, тј. разумљив сигнал. Нпр. сигнал st приказан на слици

%d1%81%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8

састоји се од две компоненте фреквенција f1 и 3f1. Периода укупног сигнала једнака је периоди основне фреквенције. Периода компоненте 2pf1t је T=1/f1 па је и периода сигнала s(t) такође T. За овај сигнал спектар сигнала се налази између f1 и 3f1, тако да је пропусни опсег сигнала 2f1.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s