Коаксијални кабл

Коаксијални кабл преноси податке у облику електричних сигнала. Обезбеђује бољу заштиту у односу на неоклопљени кабл са упреденим парицама (UTP), већи однос сигнал-шум и због тога може да преноси више података. Међутим, UTP се чешће користи у локалним мрежама (LAN) јер се коаксијални кабл теже инсталира, скупљи је и компликованије је отклањање кварова.

Коаксијални кабл нема дефинисан максимални проток. Врста сигнализационе технологије која се користи одређује брзину и ограничавајуће факторе.

У свом најједноставнијем облику, коаксијални кабл се састоји од бакарне жице у средини око које се налази најпре изолација (ваздух), а затим слој од уплетеног метала (ширм) и, на крају, спољашњи заштитни омотач.
Када се каже ширм, мисли се на уплетену или влакнасту металну мрежу, мада може да послужи и неки други материјал. Сврха овог оклопа је да апсорбује електромагнетне сметње или шум (енг. noise), и тиме спречи њихово мешање са подацима који се преносе.

%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b01-%d0%ba%d0%be%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8%d1%98%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8

Каблови који имају један слој изолације и један слој од уплетеног метала зову се и каблови са двоструком заштитом. Постоје, такође, и каблови са четвороструком заштитом (два слоја изолације и два слоја ширма), који се примењују у срединама са јаким електромагнетним сметњама.

Бакарни проводник (жица) у средини кабла преноси електричне сигнале који чине податке. Овај проводник може бити од пуног метала, или у облику више уплетених жица. Уколико је од пуног метала, онда је то обично бакар.

slika2-koaksijalniШирм има улогу уземљења и штити проводник од електричног шума и преслушавања. Преслушавање (енгл. crosstalk) настаје прелажењем сигнала са суседних проводника чиме долази до мешања та два сигнала, односно до изобличења сигнала.

Бакарни проводник и ширм не смеју бити у контакту. Када евентуално дође до контакта у каблу, настаје кратак спој, а шум или залутали сигнали са мреже прелазе у проводник. На овај начин долази до појаве скретања података у нежељеном смеру.

Коаксијални кабл је много отпорнији на појаве мешања и слабљења сигнала од кабла са уплетеним парицама. Слабљење сигнала (енгл. attenuation) је губитак јачине сигнала који се појављује као последица дугог путовања кроз бакарне каблове.

Постоје два типа коаксијалних каблова:

– танки (енгл. thinnet) кабл
– дебели (енгл. thicknet) кабл

Од потреба конкретне мреже зависи која ће врста бити употребљена.

Танки коаксијални каблови

Танки коаксијални каблови су флексибилни коаксијални каблови дебљине око 0,64cm. Ова врста кабла, због своје флексибилности и лаког коришћења, одговара скоро сваком типу мреже.

tanki-coax

Код танких коаксијалних каблова значајније слабљење сигнала се појављује на раздаљинама већим од 185 метара.

Произвођачи каблова су усвојили стандарде за различите врсте каблова. Танки коаксијални кабл се налази у групи каблова која је означена са RG-58. Основна карактеристика целе групе RG-58 је да је проводник увек од бакра. Проводник може бити од пуног бакра или од више уплетених бакарних жица.

Дебели коаксијални каблови

Ово су релативно чврсти коаксијални каблови пречника око 1,27cm. Дебели коаксијални каблови се понекад називају и Standard Ethernet због тога што су то били први каблови који су се користили у популарној мрежној архитектури Ethernet. Њихов бакарни проводник је дебљи од проводника танких коаксијалних каблова.

debeliKoaksijalni1

Што је дебљина проводника већа, веће су и даљине преноса сигнала. Тако ова врста проводника може да пренесе сигнал на раздаљине од 500 метара без значајнијег слабљења сигнала. Због тога дебели коаксијални каблови често представљају кичму неке мреже повезујући низ мањих мрежа које могу бити повезане танким коаксијалним кабловима. За овај начин повезивања мрежа користи се уређај који се назива примопредајник (енгл. transceiver). Примопредајник служи за повезивање танких коаксијалних каблова са дебелим.

Коаксијални каблови су били главни избор за пренос на већим удаљеностима све до појаве оптичких каблова.

Прибор за коаксијалне везе

Употребом BNC конектора, коаксијални каблови се повезују са рачунарима. BNC конектор се, или леми за крај кабла, или се специјалним клештима причврсти за кабл (“кримпује” се).

BNC T конектор повезује мрежни адаптер, односно мрежну картицу (NIC) у рачунару са мрежним каблом.

BNC T конектор

BNC T конектор

BNC продужни (наставни) конектор се користи за повезивање, односно настављање два танка коаксијална кабла у један.

BNC продужни (наставни) конектор

BNC продужни (наставни) конектор


BNC терминатор се поставља на крајеве магистралног кабла да би апсорбовао лутајуће сигнале. У супротном, једном емитовани сигнал би се вишеструко одбијао дуж кабла, а мрежа би била онеспособљена за рад.

BNC терминатор

BNC терминатор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s