Модулација. Дигиталне модулације

Модулација

Модулација се дефинише као процес комбиновања улазног сигнала m(t) и носиоца чија је фреквенција fC са циљем да се генерише сигнал s(t) чији је пропусни опсег (обично) центриран око fC. Модулација сигнала се уводи зато што се при директном преносу сигнала, односно при преносу сигнала у његовом основном опсегу, јавља велико слабљење. Процесом модулације врши се померање фреквентног опсега у подручје високих фреквенција, а пренос високофреквентних сигнала је отпорнији на слабљење. Основни сигнал који се преноси (m(t)) мења неку од битних карактеристика носећег сигнала и назива се модулишући сигнал. Сигнал који се преноси са пријемника, а који се састоји од носећег сигнала са утиснутим основним (модулишућим) сигналом се назива модулисани сигнал (s(t)). Модулатор je уређај у коме се одвија модулација, односно у коме се сигнал m(t) утискује у сигнал носиоца како би се добио сигнал s(t). Демодулатор или детектор је уређај у коме се врши демодулација, односно који из модулисаног сигнала извлачи сигнал m(t).

Носећи сигнал (носилац) има високу фреквенцију и може се представити као uvf где је:

UVF – амплитуда носећег сигнала
Ω – кружна фреквенција носећег сигнала
φVF – почетна фаза носећег сигнала

Основни (модулишући) сигнал може да мења амплитуду, фазу или фреквенцију носиоца, па тако имамо:

амплитудну модулацију (AM) код које постоји промена амплитуде носиоца у складу са променама основног (модулишућег) сигнала.
фреквентну модулацију (FM) код које постоји промена фреквенције носиоца у складу са променама основног (модулишућег) сигнала.
фазну модулацију (PM) код које постоји промена фазе носиоца у складу са променама основног (модулишућег) сигнала. Доказано је да су FM и PM сигнали слични по облику, а фреквентно модулисан сигнал се много лакше добија, тако да се најчешће и користе само амплитудна и фреквентна модулација.

модулација

модулација

На пријемној страни врши се демодулација, односно из модулисаног сигнала извлачи се нискофреквентни сигнал записан у промени амплитуде или фреквенцији носиоца. Тај добијени нискофреквентни сигнал представља сигнал информације.

Дигиталне модулације

Дигитална модулација аналогног сигнала представља групу модулационих техника која се користи у процесу трансформације дигиталних података у аналогне, при чему користи промену амплитуде, фреквенције или фазе носиоца. (носилац је високофреквентни аналогни (синусни) сигнал) У зависности од тога да ли се мења амплитуда, фреквенција или фаза носиоца у складу са променама модулишућег сигнала (поруке), постоје три основна типа модулације:

амплитудна (ASK – Amplitude Shift Keying),
фреквентна (FSK – Frequency Shift Keying),
Фазна (PSK – Phase Shift Keying).

Коло које трансформише низ битова у дигитално модулисани сигнал назива се модулатором. Демодулатор је коло које реконструише првобитни низ битова.

Дигитална амплитудна модулација (ASK)

Код амплитудно модулисаног сигнала, порука је уписана у промени амплитуде носиоца, и то тако да је 1 кодовано постојањем сигнала (амплитуда U1), а 0 одсуством сигнала (амплитуда U0). Може се описати следећом формулом:

Као техника, ASK је подложна утицају наглих промена појачања и веома је неефикасна. У телефонији се користи за пренос сигнала до 1200bps. ASK модулација се такође користи код преноса дигиталних података по оптичком влакну.

Дигитална фреквентна модулација (FSK)

Код фреквентно модулисаног сигнала, порука је уписана у промени учестаности (фреквенције) носиоца. Најпознатија форма FSK модулације је бинарна FSK, названа BFSK. Код BFSK, две бинарне вредности се представљају различитим фреквенцијама које су лоциране у близини фреквенције носиоца: 0 се кодује фреквенцијом f2, a 1 фреквенцијом f1. Обе фреквенције се налазе у близини учестаности носиоца (f0) и то тако да је једна фреквенција мало већа од f0 (f1=f0+df, а df је много мање од f0), а друга за исти износ мања од f0 (f2=f0-df). Може се описати формулом:

а изглед FSK модулисаног сигнала приказан је на слици:

FSK модулациона техника је мање подложна грешкама у поређењу са ASK. Овај начин преноса, када се пренос врши по стандардним телефонским парицама, обично се користи за брзине до 1200bps. FSK се такође користи и на вишим фреквенцијама (3-30MHz) код радио преноса. Сигнал MFSK (multiple FSK) у односу на BFSK, са аспекта пропусног опсега, је далеко ефикаснији, али је зато подложнији грешкама. Код MFSK група битова се кодује различитим фреквенцијама, тако да зависно од броја битова у групи имамо 4, 8… различитих фреквенција.

На слици је приказана MFSK за случај када је M=4, где је f0=250kHz а df=25kHz, тако да је низ фреквенција које се користе: f1=175kHz, f2=225kHz, f3=275kHz и f4=325kHz. Пропусни опсег овог сигнала је Wd=150kHz, а брзина преноса 50kbps.

Дигитална фазна модулација (PSK)

Код фазно модулисаног сигнала, порука је уписана у промени фазе носиоца. Код PSK шеме кодирања промена фазе носиоца прати промене модулишућег сигнала (поруке која се преноси). Најједноставнија шема која користи две фазе ради презентације две бинарне цифре је BPSK (Binary PSK). Описује се помоћу формуле:

а изглед BPSK сигнала за φ1=0° и φ2=180° приказан је на слици:

Алтернативна форма BPSK шеми је DPSK (Differential PSK), а најчешће се користи QPSK. Код BPSK постоје две фазе померене за 180°, а симболи који се кодују су једнобитни, код 4-PSK (или QPSK) постоје 4 фазе померене за 90°, симболи који се кодују су двобитни, код 8-PSK постоји 8 фаза померених за 45°, симболи који се кодују су тробитни…

Поређење BPSK и QPSK приказано је на слици

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s