Штампачи

Периферни уређај који се најчешће користи, поред тастатуре и монитора јесте штамач (принтер). Он представља стандардну излазну јединицу која излазне податке из рачунара трансформише и приказује у облику најпогодниjeм за човека – на папиру. У зависности од технологије и начина рада, постоји више врста штампача:

Подела штампача

Подела штампача

Према циклусу штампања, штампачи могу бити:

– серијски – штампају један знак у једном циклусу,
– линијски – у једном циклусу штампају један ред,
– странични – припремају, а затим штампају, целу страницу одједном.

Према начину штампања, могу се поделити у две групе:

1) Електромеханички или ударни штампачи (impact printers) знакове утискују механичким додиром – ударањем у папир преко траке натопљене специјалном бојом. Линијски електромеханички штампачи се деле на штампаче са добошем (ваљком) и штампаче са ланцем. Серијски електромеханички штампачи могу бити са полугама (као електричне писаће машине), куглом за штампање, лепезом и матрични (игличасти);

2) Немеханички или безударни штампачи (nonimpact printers) рад заснивају на немеханичким принципима: електростатичком, термичком, пиезоелектричном, итд. Постоји више врста ових штампача: фотоштампачи, термички штампачи, електростатички штампачи, ксерографски штампачи, штампачи са убризгавањем мастила и ласерски штампачи.

Најпростији начин коришћења штампача је његово непосредно прикључење на централни процесор који директно управља штампањем. Међутим, због бољег искоришћења времена централног процесора, код многих рачунарских система подаци за штампање се најпре смештају у неку секундарну меморију, а затим се на основу захтева процесора штампају на штампачу којим управља неки специјализован процесор, обично улазно-излазни процесор.

Брзина серијских штампача креће се од 30 до 300 знакова у минуту, а паралелних од 150 до 2500 редова у минуту. Број знакова у реду варира од 60 до 160, а најчешће је 60-70 знакова за А4 формат папира и 120-136 знакова за папир ширине 14 инча (35,6 cm). Брзина ласерских штампача износи десетак страница у минуту. Папир се у штампач може уводити на два начина: лист по лист, или на тзв. бескрајном формулару (обично се користи код матричних штампача).

Штампачи са убризгавањем мастила (млазни штампачи)

Технологија штампања са убризгавањем мастила (енгл. Ink-jet) се релативно дуго развијала. После вишегодишњег експерименталног коришћења, крајем осамдесетих гоцина, дошло је до масовне производње штампача заснованих на овом принципу. Штампање са убризгавањем мастила се и данас непрестано усавршава, што доноси све поузданије и јефтиније моделе штампача.

Основни део штампача са убризгавањем мастила представља глава за писање.

Принцип рада штампача са убризгавањем мастила

Принцип рада штампача са убризгавањем мастила

На глави за писање налазе се капиларне цевчице кроз које пролази мастило и исписује податке на папиру. Глава се на свом носачу помера дуж штампаног реда. Новији модели штампача имају изменљиву главу која са резервоаром за мастило чини целину. Садржај једног резервоара је довољан за штампање око 700000 знакова. Када се мастило истроши, замењује се читава глава са резервоаром. На тај начин су превазиђени проблеми који су пратили прве моделе, као што је прерано сушење мастила у глави за писање када није у употреби, а истовремено избачени су неки додатни скупи делови које је захтевао систем са фиксном главом.

Остали значајнији делови су:

– мотор за покретање главе за писање,
– мотор за померање папира,
– микропроцесор који управља радом,
– ROM чипови (генератор знакова) у које су смештени већ формирани знакови – фонтови,
– бафер меморија капацитета од 10 до 50КВ.

Постоје три варијанте ових штампача, у зависности од тога какво мастило користе и како га пребацују из резервоара на папир:

Штампачи са сталним млазом (continuous jet) имају стално активан млаз мастила и у тренутку када треба одштампати неки знак, створи се електрично поље које скрене млаз на одређено место на папиру. Када престане дејство електричног поља, мастило се враћа у резервоар. Карактеришу се добрим графичким приказом, али и високом ценом;

Штампачи са течним мастилом код којих се слова, као код матричних штампача, формирају од тачака. Свака тачка се остварује једним млазом мастила. Изнад папира се налазе цевчице са мастилом и када треба отиснути тачку, мастило се убризгава на папир. Убризгавање мастила се може остварити коришћењем пиезоелектричног ефекта којим се мастило потискује (пумпа) из цевчице или помоћу минијатурних грејача који загревају мастило до тачке врења, што доводи до стварања мехурићa који онда представљају потисну силу (термодинамички);

Штампачи са аморфним мастилом раде на принципу топљења мастила. Мастило се на собној температури налази у агрегатном стању између чврстог и течног. Током рада штампача, мастило се стално загрева и топи. Истопљено мастило се по потреби истискује из цевчица пиезоелектричним или термодинамичким путем. Када мастило дође на папир, оно се нагло, на собној температури, охлади и очврсне, чиме се избегава разливање.

Карактеристике штампача са убризгавањем мастила су:

– добар квалитет штампе,
– релативно ниска цена,
– бешумност у раду,
– могућност приказивања графике,
– једноставност конструкције,
– мала потрошња енергије,
– мале димензије и тежина,
– могућност коришћења у преносним рачунарским системима,
– поједностављено штампање у боји које се остварује „у једном пролазу“.

Недостаци штампача са убризгавањем мастила су слаба издржљивост при интензивнијем коришћењу и релативно висока цена специјалног мастила.

Ласерски штампачи

Најквалитетнији и најсложенији су ласерски штампачи. Они су и најскупљи. Припадају групи страничних немеханичких штампача. Постижу резолуције од 300 х 300 до 1200 х 1200 тачака по инчу.

Шематски приказ основних делова ласерских штампача

Шематски приказ основних делова ласерских штампача

Основни делови ласерског штампача су:

– микропроцесор;
– ROM меморија са дефинисаним знацима – фонтовима;
– RAM меморија у коју се смешта читав садржај странице коју треба одштампати;
– алуминијумски ваљак пресвучен електроосетљивим материјалом;
– ласерска диода која емитује ласерски зрак;
– огледала која усмеравају ласерски зрак на ваљак;
– шестоутаона призма која помера ласерски зрак по целој дужини ваљка;
– сочива која фокусирају ласерски зрак;
– магацин са електроосетљивом бојом у праху – тонер;
– касета за папир која прихвата око 100 листова;
– систем за прихватање и транспорт папира;
– систем за загревање и сушење боје отиснуте на папиру.

Принцип рада је сличан као и код апарата за фотокопирање:

Шематски приказ рада ласерског штампача

Шематски приказ рада ласерског штампача

Заснива се на материјалу (селен или неки други) који, када се осветли, постаје наелектрисан. Овако наелектрисан, овај материјал привлачи тонер који се касније утискује на папир. Алуминијумски ваљак је ширине папира на коме се штампа и пресвучен је овим материјалом. Ласерски зрак је усмерен према центру ваљка. Има улогу да осветли она места на којима треба да буде отисак.

Шестоугаона призма, која стално ротира, скреће ласерски зрак по целој дужини ваљка. Једна страница призме усмерава ласерски зрак дуж једног реда (линије). Када се нова страница призме нађе испред зрака, усмерава га на почетак реда. Међутим, тада се и ваљак обрне за одређени степен и практично почиње штампање нове линије. Ваљак при обртању пролази кроз тонер који се лепи за ваљак на оним местима која су обрађена ласерским зраком. Када се ваљак обрне за цео круг, испишу се све линије и добија се слика целе странице.

Поред ваљка, на којем је формирана слика странице, на врло малом растојању пролази папир, али га не додирује. Наелектрисани тонер прелази на папир формирајући слику. Папир затим пролази кроз систем за сушење који трајно учвршћује тонер загревајући га до 200°С.

После штампања једне странице ваљак се очисти и спреман је за нову страницу.

Ласерски штампачи се одликују изузетно високим квалитетом отиска, не захтевају специјални папир и штампају релативно брзо (око 4 стране у минуту). Лоше стране су:

– висока цена,
– релативно велике диманзије и тежина,
– скупо одржавање.

Углавном се користе на местима где се захтева висок квалитет штампе и поузданост, али се због димензија и тежине не могу користити у преносним рачунарима.

One thought on “Штампачи

  1. Повратни пинг: Излазни уређаји – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s