Координатни цртач (плотер)

Координатни цртач или плотер (to plot – цртати) представља излазни уређај који, као штампач, приказује резултате на папиру, али се од њега доста разликује. Основна разлика са становишта корисника се састоји у томе што цртачи могу да користе папир великог формата и што омогућавају цртање континуалних линија уместо тачкасто–степенастих.

Постоји више врста координатних цртача и они се могу разликовати:

– према формату хартије коју користе;
– према технологији исписа;
– према начину цртања;
– према начину како се учвршћује папир за подлогу;
– према броју пера која употребљавају;
– према врсти пера.

Према формату папира који користе, координатни цртачи могу бити А4(21cm х 29,7cm) , АЗ(29,7cm х 42cm) и А0(86,36cm х 111,76cm). Могу се користити и различите врсте папира, као и пластичне фолије и прозирни филм.

Према технологији исписа, постоје линијски цртачи, електростатички цртачи, цртачи са убризгавањем мастила и ласерски координатни цртачи. Линијски цртачи користе пера и друге графичке уметке за исписивање и приказују садржај првенствено помоћу кривих линија. Електростатички, са убризгавањем мастила и ласерски координатни цртачи припадају групи растерских цртача и они су више слични штампачима јер штампају целу слику тачку по тачку у високој резолуцији. Они немају могућност да цртају потпуно континуалне линије, па код кривих линија постоје одређена назубљења. Растерски цртачи су знатно бржи при изради сложенијих цртежа (јер раде једнаком брзином једноставне и сложене цртеже) и више копија истог цртежа.

Према начину цртања постоје хоризонтални (стони) цртачи и цртачи са обртним ваљком.

Хоризонтални цртач

Хоризонтални цртач

Код хоризонталних цртача папир се учврсти за подлогу а перо се преко посебних носача помера по Х и Y оси, цртајући потребне линије. Координатни цртачи са обртним ваљком користе непрекидне формуларе од папира перфорираног или неперфорираног на ивицама који се постављају у вођице, као код штампача. Папир се покреће преко великог ваљка (по једној координати), док се перо помера само дуж једне осе под правим углом у односу на кретање папира (по другој координати).

Како се углавном ради са папирима већег формата, поставља се проблем учвршћивања папира за поцлогу. Користе се различите методе:

учвршћивање лепљивом траком – постави се папир на подлогу а онда се лепљивом траком учврсте ивице;
учвршћивање електромагнетом – на ивице хартије се поставе металне траке које затим привлачи електромагнетно поље према подлози, чиме са и сам папир причвршћује за подлогу;
учвршћивање електростатичким пољем – хартија се целом својом површином привлачи електростатичким пољем на подлогу. (Овај начин је најскупљи, али даје најбоље резултате јер је смањена могућност да дође до гужвања папира.)

Принцип рада електростатичког плотера

Принцип рада електростатичког плотера

Према броју пера која употребљавају, постоје координатни цртачи са једним и са више пера. Код цртача са једним пером корисник сам замењује перо када треба нацртати линије друге дебљине или у другој боји. Код већине савремених координатних цртача могуће је припремити неколико пера пре почетка рада која онда уређај сам, на основу инструкција, замењује. Део цртача у који се постављају припремљена пера назива се карусел. Најчешће се примењују два начина постављања пера у цртач:

1) Постављање у низу: на одређено место (у карусел) поред цртежа се постави одговарајући број пера која ће се користити. Координатни цртач „зна“ координате сваког пера и сам их одлаже и узима према потреби;
2) Постављање на ротирајући добош: пре почетка рада, пера која ће се користити постављају се на добош поред цртежа. Када координатни цртач одложи перо у добош, добош „припреми“ следеће перо тако што се обрне за одговарајући угао и одабрано перо поставља на место преузимања. У овом случају цртач узима перо увек на истој координати.

Код линијских координатних цртача користе се различите врсте пера: туш–пера (рапидографи), специјални фломастери и хемијске оловке, пера са врхом од керамике, иридијума и ванадијума, итд. Користе се различите специјалне боје (тушеви) које се у кућишту пера налазе у течном стању. Да се боја не би осушила после завршетка рада, најчешће се користе гумени заптивачи који се аутоматски причвршћују испод пера. Нека пера на свом кућишту имају одређен број прстенова који представљају носиоце кодираних података за цртач. У каруселу се налазе оптички сензори који читају податке са пера (одређују број тамних прстенова на сјајној подлози). На основу тих података се постављају параметри као што је брзина кретања пера, притисак пера на папир у току рада итд.

One thought on “Координатни цртач (плотер)

  1. Повратни пинг: Излазни уређаји – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s