Миш

Миш је, поред тастатуре, најкоришћенија улазна јединица. Служи за померање показивача по екрану монитора, тј. за уношење података у рачунар. Ради на принципу претварања праволинијског кретања у низ електричних импулса. Електрични импулси се до рачунара могу пренети каблом или бежично, тако да постоје:

мишеви спојени каблом, који зависно од конектора могу бити:
     – PS/2 – старије верзије, скоро сасвим превазиђен
     – USB
бежични мишеви електрични импулси се до рачунара преносе путем инфрацрвене светлости или радио-таласа

За генерисање електричних импулса постоји неколико начина, па с обзиром на принцип рада постоје:
Електромеханички мишеви – положај се преноси путем кугле (превазиђен, не користи се више, спомињемо га у историјском контексту)
Оптички мишеви
Ласерски мишеви

Принцип рада оптичког миша

Миш је уређај којим се ручно управља, а смештен је у малу пластичну кутију која се помера дуж глатке површине. На пластичној кутији миша уграђује се од једног до три тастера који се притискају са циљем да се обаве следеће функције: промена менија, цртање линија и потврда улаза.

На његовој доњој страни су смештене две компоненте. Прва је LED (или код новијих верзија ласер) диода која емитује светлост. Друга компонента је CCD (Charged Coupled Device) (односно оптоелектронски сензор). Овај чип ради по принципу камере, само што се он пали и гаси у врло кратким временским размацима. Наиме, када оптичког миша ставимо на неку површину и када га померамо, CCD чип региструје те помераје. CCD чип снима слику испод себе (коју осветљава LED или ласерска диода) и при померању миша CCD чип пореди слику са почетног положаја са сликом која се добила померањем и шаље то електронском склопу који проверава на коју је страну померен миш упоређујући добијене слике. Оптички систем користи светлост таласне дужине од 670nm – црвена и 940nm инфрацрвена.

Систем оптичког миша

Систем оптичког миша

Оптички мишеви

Типични оптички мишеви имају CCD сензор резолуције 8 x 8 пиксела који може да снима до 1500 слика у секунди и разликује 64 нијансе сиве. Процесор који се налази у мишевима има снагу од 18 MIPS-a.

Ласерски мишеви

Као и обични оптички миш, ласерски користи CCD сензор да би снимао подлогу. Међутим, као извор светлости се користи инфрацрвени ласер. Употреба ласера омогућава повећање резолуције слике коју снима сензор, чиме је површина подлоге са које се прати покрет повећана око двадесет пута у односу на оптичке мишеве, захваљујући могућности анализе интерференције одбијене кохерентне светлости. Такође, употреба ласера је смањила избирљивост миша према подлози, тако да ласерски мишеви могу да раде на већем броју подлога од оптичких.

Просечан оптички миш има резолуцију 400 до 800 dpi, док ласерски миш има резолуцију више од 2.000 dpi.

Тастери и точкићи

Већина мишева има три тастера, међутим њихов број је варирао током година и зависио је искључиво од предвиђања њихових произвођача, тако да су постојали мишеви са једним, два, три, па и више тастера. Стандардни данашњи миш има најмање три тастера: леви тастер миша служи за селектовање и за двоструки клик којим се покрећу акције на рачунару, десни који служи за активирање контекстног менија и средњи, односно точкић. Механика точкића је једноставна. У питању је исти кодирајући диск који се користио за снимање покрета код оптомеханичких мишева, али овог пута са неколико измена. Прва уочљива измена је могућност средњег клика која се своди на померање целог механизма како би се притиснуо микропрекидач испод точкића. Друга измена је постојање корака у покрету и пружање отпора прсту корисника да би се спречило случајно померање. А трећа и најновија је тзв. тилт, односно нагињање точкића да би се омогућило хоризонтално скроловање без убацивања другог точкића. Тилт се реализује постављањем посебног rocker прекидача – комбинације два прекидача и клацкалице која омогућава укључење само једног од њих.

One thought on “Миш

  1. Повратни пинг: Улазни уређаји – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s