Улазно-излазни интерфејс за серијски пренос података

Интерфејс за серијски пренос извршава следеће задатке:

– прихвата податке из рачунара у паралелном формату и претвара их у серијски ток према уређају;
– прихвата податке из периферног уређаја у серијском облику, претвара их у паралелни облик и шаље рачунару;
– омогућава проток управљачких сигнала;
– обезбеђује информације о стању преноса;
– омогућава подешавање система комуникације и начина преноса.

На основу начина реализације серијског преноса, који може бити синхрони или асинхрони, развијени су интерфејси за синхрони пренос и интерфејси за асинхрони пренос поцатака.

Асинхрони серијски интерфејс се користи за начин повезивања периферне јединице када се знаци који се шаљу за пренос појављују у недефинисаним временским интервалима – асинхроно (другим речима, не зна се унапред када ће се појавити подаци за пренос, нити колики ће размак бити између њих, нити колико ће их бити). Претварање података из серијског у паралелни ток и обрнуто обавља се у отпремном и пријемном регистру помоћу померачких регистара. Управљање пријемом и слањем порука обавља се преко управљачких регистара.

Блок–шема асинхроног серијског интерфејса

Блок–шема асинхроног серијског интерфејса

При оваквом преносу једног знака података, први бит који се шаље је START бит и он има улогу да обавести периферну јединицу да наилази знак. После START бита, шаљу се битови података и на крају иду битови за контролу парности и STOP битови. При преносу једног знака брзина преноса битова је равномерна. Тиме је завршен процес преноса једног знака. После пријема STOP битова периферна јединица је спремна за пријем новог знака.

Синхрони серијски интерфејс омогућава пренос података у блоковима, при чему се избегавају сувишни START и STOP битови. Блокови представљају групе узастопних података који се при преносу третирају као целина. Почетак и крај сваког блока се једнозначно дефинише посебним управљачким знацима. Овако формиран блок се назива оквир или рам. Они могу имати различите формате, па се због тога усклађују са одређеним правилима која се називају протоколи. Протокол представља унапред дефинисани поступак на основу кога се врши размена података. При оваквом начину преноса предајна и пријемна страна морају радити синхроно, а синхоронизација се остварује преко посебне, за то намењене, линије за синхронизацију.

Блок–шема синхроног серијског интерфејса

Блок–шема синхроног серијског интерфејса

Често у пракси, а нарочито при преносу података на даљину, не постоји могућност издвајања посебне линије за синхронизацију. Дуж линије се у том случају шаље неколико SYNC знакова и тада се остварује тзв. унутрашња синхронизација. SYNC знакови имају улогу да синхронизују пријемник и предајник, а сам пријемни уређај започиње рад са ишчекивањем SYNC знакова.

Пренос се углавном обавља преко модема (модулатора – демодулатора) који, између осталог, регенерише и тактне импулсе из поворке пристиглих SYNC знакова и преноси их у интерфејс пријемног уређаја.

Како је број SYNC битова знатно мањи од броја битова у самом блоку података, синхрони пренос података је знатно бржи од асинхроног.

Стандардни серијски интерфејс RS–232C

Интерфејс RS–232C представља међународни стандард у серијској комуникацији. Код РС рачунара он је директно подржан серијским асинхроним комуникацијским контролером 8250, а са периферним уређајима и модемом повезује се преко стандардног RS–232C конектора са 25 или 9 контаката.

Блок–шема повезивања помоћу RS-232C интерфејса

Блок–шема повезивања помоћу RS-232C интерфејса

Распоред сигнала је дат у табели:

DCD

Улазни сигнал који обавештава да је успостављена веза са периферним уређајем

RX

Линија за серијски улаз података од стране периферне јединице

TX

Линија за серијски излаз података

DTR

Излазнми сигнал који показује да је рачунар спреман за пријем података

GND

Линија која служи за изједначавање маса рачунбара и периферне јединице

DSR

Улазни сигнал који показује да је периферни уређај спреман за пренос података

RTS

Излазни сигнал који обавештава периферни уређај да је рачунар спреман за слање података

CTS

Улазни сигнал којим периферни уређај указује да је спреман за слање података

RI

Улазни сигнал који се користи само у комутираним телефонским линијама и обавештава рачунар да је модем примио звучни сигнал

Најчешће се, као стандардни прикључак, налази интегрисан на матичној плочи рачунара или се преко PCI подножја уграђује у виду картице:

Картица за серијски порт

Картица за серијски порт

Напонски нивои сигнала према овом стандарду су следећи:

+3 V до +25 V – логичка 0,
-3V до -25V – логичка 1.

Интерфејс RS-232C има и неке недостатке, као што је слаба подршка директним линијама на већим даљинама. Због тога су развијени нови стандарди за серијски интерфејс RS–422 за електрични део и RS-499 за механички део који подразумева и конектор са 37 контаката. Стандард RS–422 ce најчешће примењује у директним везама рачунара и терминала удаљених до 1000 метара, док RS-499 још није стекао ширу примену.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s