Вишенаменски дигитални диск – ДВД (DVD)

Технолошки унапређена варијанта оптичких дискова свакако је DVD (Digital Versatile Disc – вишенаменски дигитални диск). DVD је оптички диск истог формата као и стандардни CD ROM, али знатно већег меморијског капацитета. Док на стандардни CD ROM стаје 650MB података (или највише – 737MB), капацитет основног DVD-a је од 4,7GB до 17GB, зависно од формата. Стандардно су у употреби једнослојни дискови од 4,7GB и двослојни дискови капацитета 8,5GB.

Овако велики капацитет DVD–a није остварен само повећањем густине записа, већ је и сам физички начин записа технолошки усавршен:

– смањена је величина удубљења (јама, рупица) по којима се уписују бинарне „нуле“ и „јединице“,
– смањен је размак између стаза,
– користи се ласер краће таласне дужине,
– омогућен је двослојни запис (изнад потпуно рефлектујућег материјала, наноси се полупропусни слој, а променом фокуса – ласерске главе су у стању да разазнају са ког слоја долазе подаци),
– подаци могу да се уписују на обе стране диска (двострани запис),
– боља заштита од неовлашћеног копирања података (постоји велики избор степена заштите, који су дати на располагање произвођачу садржаја диска),
– омогућен је скок на било који део садржаја уз приказивање менија који омогућава кориснику да одабере смер кретања.

Разлика у густини записа између CD и DVD

Разлика у густини записа између CD и DVD

DVD је намењен за складиштење и презентацију пре свега видео и аудио записа. Његовом појавом мултимедија на рачунарима добија нову димензију. На један диск може да стане читав играни филм (216 минута видео записа) са довољно додатног простора за посебне садржаје, као што су: вишејезична подршка, заштита од копирања, могућност да корисник „управља догађајима који се посматрају“, тј. бира ток радње.

Организација података на DVD–jy је слична као и код CD–a. Удубљења су утиснута у једну спиралну стазу. Густина стазе је 1351 завој по милиметру. Укупна дужина стазе је 11,8km. Стаза се састоји од сектора, а сваки сектор садржи 2048 бајтова.

Као медијум за чување података постоје DVD–ROM и DVD-RW варијанте, зависно od тога да ли је могућа накнадна измена и брисање садржаја.

Развијена су три система заштите од копирања за DVD:

– регионална контрола репродукције (RPC – Regional Playback Control),
– системи скрембловања – посебан начин шифрирања (CSS – Content Scrambling Systems).
– систем аналогне заштите (APS – Analog Protection System) – диску се додају посебни кодови, а и сам плејер мора да се прилагоди овом систему.


Данас се као наследник DVD-а користи Blu-ray Disc. Назив потиче од плаво-љубичастзог ласера, таласне дужине 405nm, помоћу којег се врши упис и читање података.

Диск је пречника 12cm, као и CD, односно DVD. Уколико је једнослојни запис капацитет диска је до 27GB, двослојни запис има капацитет до 54GB, а постоји и четворослојни запис, капацитета око 100GB.

У оквиру Blu-ray Disc спецификације дефинисан је интерактивни слој апликације, који треба да замени DVD мени. Он би требало да омогући интеграцију интерактивних апликација као нпр. интерактивних филмова (избор једног од више могућих расплета радње или завршетака филма), инсерата, игара, wеб понуда или додатних мултимедијалних информација.

Blu-ray Disc постоји у 3 формата: као BD само за учитавање, као BD-R за учитавање и једноструки запис и као BD-RE за учитавање и вишеструки запис података.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s