Слој транспорта

Слој транспорта обавља услугу за слој изнад себе, тако што се бави протоком порука између два крајња чвора. Исто као и у OSI транспортном слоју и овде се слање поруке посматра у целини, а не пакет по пакет. У овом слоју дефинисана су два транспортна протокола: TCP и UDP.

TCP (Transmission Control Protocol) је поуздан конекциони протокол који дозвољава да се низ бајтова из једног рачунара испоручи без грешке било ком другом рачунару у интернету. Овај протокол бави се поделом (сегментацијом) поруке која му је прослеђена из слоја апликације на делове чија величина одговара слоју испод. На одредишту пријемни TCP процес поново саставља приспеле пакете у првобитну поруку. TCP такође управља протоком како пријемник не би био загушен великим бројем порука које не стиже да обради.

UDP (User Datagram Protocol) је непоуздан бесконекциони протокол. Он пружа слоју апликације много једноставнију улогу – шаље пакете података који се називају датаграми из изворишта у одредиште без гаранције да ће послати датаграми стићи у одредиште. Ако се жели поузданост, она се остварује у слоју апликације. UDP се користи у случајевима када је брза испорука важнија од тачне испоруке (пренос говора и видео слике).

Слој транспорта у TCP/IP моделу одговара слоју транспорта у OSI моделу.

One thought on “Слој транспорта

  1. Повратни пинг: TCP/IP модел – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s