Слој интернета

Слој интернета назива се и слој мреже, а бави се кретањем пакета по интернету, односно између различитих мрежа. Слој интернета дефинише формат пакета. За идентификовање станице са којом треба комуницирати користе се IP адресе које се састоје од адресе мреже и адресе станице. Задатак слоја интернета је да испоручи IP пакете до одредишта, при чему пакети могу да стижу у одредиште мимо редоследа по коме су послати. Главни посао овог слоја је рутирање пакета, односно одређивање његове најоптималније путање до одредишта како би се избегло загушење. Функција слоја интернета у TCP/IP моделу је адекватна функцији слоја мреже у OSI моделу.

У слоју интернета обавезно се налазе три протокола: IP (Internet Protocol), ICMP (Internet Control Message Protocol) и IGMP (Internet Group Management Protocol).

ICMP (Internet Control Messageing Protocol) је протокол слоја мреже који обезбеђује поједине механизме оглашавања. У суштини, ICMP обезбеђује повратну спрегу у вези проблема у комуникацији у окружењу. Примери употребе ICMP-а су када пакет не може да стигне до одредишта, када рутер нема довољну величину бафера да би га проследио (односно корисник нема довољни количину бафера да би га примио) или када рутер треба да пошаље поруку да постоји краћа рута. У већини случајева, ICMP порука се шаље као одговор на пакет, било да га шаље рутер који се налази на путу пакета или станица која је одредиште. Иако је ICMP на истом слоју као и IP у TCP/IP архитектури, он је у ствари корисник IP-a. Најпре се креира ICMP порука која се предаје IP-у који спаја поруку са IP заглављем и онда преноси резултујући пакет на већ уобичајени начин. Из разлога што се ICMP поруке шаљу као IP пакети, њихова испорука није гарантована нити је њихово коришћење поуздано.

IGMP (Internet Group Management Protocol) је комуникациони протокол који користе станице и суседни рутери у IPv4 мрежи како би се дефинисало чланство у multicast групи. Под појмом multicast подразумева се могућност да се једна порука пошаље већем броју рачунара, и то тако што се дефинишу тзв. multicast адресе. IGMP је саставни део IP multicast-а. IGMP се може користити за један-на-много мрежне апликације (у питању је клијент-сервер повезивање, када се на један “сервер” прикључује већи број “клијената”) као што је стримовани видео у реалном времену (online streaming video) и омогућава ефикаснију употребу ресурса када се користе ове апликације. IGMP се користи на IPv4 мрежама.

One thought on “Слој интернета

  1. Повратни пинг: TCP/IP модел – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s