Слој апликације

Слој апликације у TCP/IP моделу представља комбинацију слојева сесије, презентације и апликације у OSI моделу.

Примери протокола и мрежа у TCP/IP моделу

Примери протокола и мрежа у TCP/IP моделу

HTTP (HyperText Transfer Protocol) је мрежни протокол који представља главни и најчешћи метод преноса информација на вебу. Основна намена овог протокола је испоручивање HTML докумената, тј. веб страница.

FTP (File transfer protocol – протокол за пренос датотека) је најчешће коришћен протокол за пренос података између два рачунара на мрежи. FTP користи TCP/IP за мрежну комуникацију, што омогућава да буде поуздан и сесијски оријентисан. FTP веза се успоставља на захтев клијентског рачунара према серверском рачунару. Клијентски рачунар мора да има инсталиран програм који користи FTP протокол (тзв. FTP клијент), а на серверском рачунару је инсталиран програм који прихвата конекције на стандардном FTP порту и такође прихвата и реагује на команде протокола FTP (тзв. FTP сервер или FTP демон). Када се веза успостави, клијентски програм шаље корисничке команде серверском програму, који их извршава задате команде и шаље одговор. Тај одговор може бити порука да је команда успешно обављена, тражена датотека која се прослеђује клијенту или порука о грешци.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) представља основни протокол слоја апликације за електронску пошту, који користи услугу поузданог трансфера података протокола TCP. Као и већина других протокола апликацијског слоја има клијентску и серверску страну (која се извршава на серверу за електронску пошту онога који шаље и друга страна која се извршава на серверу). Када сервер шаље поруку другим серверима, он преузима улогу SMTP клијента, а кад прима поруке понаша се као SMTP сервер.

DNS (Domain name system) је, у основи, систем који претвара имена рачунара (hostnames) у IP адресе.


TCP/IP модел има много недостатака. Овај модел није погодан за описивање било ког другог скупа протокола осим TCP/IP протокола. Такође, овај модел не раздваја јасно интерфејс, услугу и протокол, што га чини непогодним за пројектовање нових мрежа које користе нове технологије. Најзад TCP/IP не разликује физички слој и слој везе. Слој приступа није слој у смислу у коме се термин користи у контексту протокола слојева, већ је он заправо интерфејс између слоја мрежа и слоја везе.

Закључак:

  • TCP/IP модел се практично не користи, али су TCP/IP протоколи у најширој употреби

  • OSI модел се много користи, посебно при пројектовању и у процесу учења јер олакшава разумевање организације и функционисања мрежа, док OSI протоколи нису у пракси прихваћени.

Данас се највише користи TCP/IP скуп протокола. Примењује се у великом броју мрежа, а посебну популарност је стекао због тога што се користи у интернету. Због тога сви мрежни оперативни системи подржавају TCP/IP протоколе.

One thought on “Слој апликације

  1. Повратни пинг: TCP/IP модел – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s