Креирање слајдова од фотографија

Покушаћу на једном конкретном примеру да објасним како се ради у програму ffDiaporama. У претходном тексту смо у наш пројекат убацили неколико слајдова.

Сада мењамо први слајд у нашем пројекту. Дијалошки прозор у коме подешавамо жељено понашање нашег слајда можемо отворити двоструким кликом на централни део обележеног слајда (уоквирен плаво, средишњи део – сличица слајда) или кликнути на дугме edit па одабрати опцију edit slide

diaporama9

или десним кликом на обележени слајд па одабрати edit slide

diaporama10

У сва три случаја добија се следећи прозор:

diaporama11

Можемо уочити четири области на овом прозору:

временска линија – сваки слајд може се састојати од више „снимака“, односно појединачних сцена које ће комбиновањем формирати слајд. Ови „снимци“ служе као оквир за анимацију: почетна и крајња тачка за зумирање/одзумирање слике, за кретање текста по екрану… Снимак који је тренутно активан, односно са којим тренутно радимо уоквирен је плавом бојом.

слајд – поље за простор слајда у коме видимо положај слајда у односу на расположиви простор замишљеног екрана

зона блокова – блокове можемо замислити као слојеве на слици. За сваки „снимак“ може се дефинисати више оваквих слојева који се могу независно анимирати: ротирати, зумирати, кретати лево-десно по екрану, на сваки од њих се може применити неки од ефеката за фотографије: претварање у црно-белу слику, подешавање боје, осветљености, контраста… Поред тога, за сваки снимак ти слојеви могу бити различито распоређени (у вертикалном смислу – највиши је онај који ми видимо, а остали су „иза“ њега, па их, евентуално само назиремо), и не морају сви слојеви бити видљиви на сваком „снимку“ (десним кликом на изабрани снимак треба одабрати опцију hide чиме тај слој постаје невидљив). Применом ових блокова, и њиховом пажљивом анимацијом могу се добити јако лепи ефекти неколико различитих слика које се независно померају, са пратећим текстом; применом невидљивих, тј. скривених слојева могуће је постићи постепено појављивање или нестајање текста или слике, „неприметно“ прелажење са слајда на слајд…

подешавања слајда – на самом прозору види се део подешавања, за остала подешавања мора се клизачем са десне стране прозора спустити у доњи део прозора

Ми ћемо над овим нашим слајдом применити следеће поставке:

1. кликом на дугме „додај снимак“ додаћемо још два снимка на временску линију. Нека трајање сваког од снимака буде по 6 секунди. Трајање снимка подешава се у пољу „трајање снимка“. На сваком од снимака види се трајање тог снимка (горњи ред) и трајање целог слајда (доњи ред). Видимо да наш слајд са три снимка траје 18 секунди.

diaporama12

2. на први снимак додајемо још два блока. Најпре ћемо постојећи блок ископирати и убацити у зону блокова: десно дугме, опција „copy blockdiaporama13

затим десним дугметом у простор испод блока и опција „paste block

diaporama14

Поред тога, додаћемо и текст: дугме „Add text“, опција „Add simple text block

diaporama15

и у новоотвореном дијалошком прозору испишемо жељени текст, подесимо фонт, величину фонта, боју текста, поравнање… и кликнемо на дугме OK

diaporama16

3. Двоструким кликом на први снимак у зони блокова активирамо дијалошки прозор за измену слике:

diaporama17

У пољу „измена снимка (слике)“ постоје следеће области за подешавање слике:

framing and frame – подешавање геометрије слике: димензије и облик оквира. Оквир може имати различите геометријске облике и тај облик важи за цео слајд!
annimation settings – на који начин се врше анимације: константном брзином, брже па спорије, спорије па брже…
image rotation – закретање слике за одређени угао
luminosity, contrast and gamma – подешавање осветљености и контраста
color enhancement – подешавања везана за боје (ми ћемо чекирати опцију grayscale како бисмо снимак претворили у црно-белу слику)
image enhancement – подешавања везана за слику
artistic effects – додавање ефеката
image distortion – изобличење слике

осим претварања слике у црно-белу, остали параметри које ћемо подешавати дати су на слици

diaporama18

Када обавимо сва подешавања кликнути на дугме ок. Поред тога, у пољу „подешавања слајда“ треба подесити следеће параметре:

Параметре везане за геометрију слике можемо подешавати и померањем вођица у црвеном квадрату у пољу „слајд“, а у пољу „подешавања слајда“ пратити како се мењају вредности за x и y координате.

На сличан начин подесимо други снимак у зони блокова:

diaporama19

а у пољу „подешавања слајда“ подешавамо следеће параметре:

diaporama22

а text animation и block animation – исто као за претходни блок, при чему га не претварамо у црно-белу слику, као и параметре за текстуални блок:

Ове блокове потребно је уредити тако да први блок (црно-бела слика) буде на крају (background), други блок (слика у боји) у средини а текст скроз напред (foreground). Ово ређање обављамо тако што на жељени блок кликнемо десним дугметом, и онда бирамо опцију Move to background или Move to foreground док не добијемо жељени редослед.

diaporama25

У пољу „слајд“ можемо пратити распоред блокова, а требало би да се добије изглед као на претходној слици.

Након овога треба подесити и преостала два снимка.

Када смо завршили са подешавањима слајда, потребно је изабрати позадину, подесити транзицију (прелаз са претходног слајда) и, евентуално додати музичку подлогу.

Двоструким кликом на поље „избор позадине“ текућег слајда отвара се дијалошки прозор за избор позадине. С обзиром на чињеницу да је наш слајд поприлично таман, најбоље је узети неку светлу позадину – одабраћемо неку једнобојну позадину:

diaporama26

Пошто је ово први слајд онда је најбоље одабрати прелаз None and basic diaporama27

Додаћемо и музичку подлогу. Двоструким кликом на поље „музичка линија“ отвара се прозор

diaporama28

где треба одабрати жељену музику (коју смо претходно обрадили у програму audacity), а за коју можемо подешавати ниво јачине звука или је поставити на паузу за тај слајд (ако је у питању слајд од видео записа, који има своју музичку траку).

Као резултат свих ових активности, добили смо један слајд који можемо претворити у видео запис и објавити га на youTube-у. Одабраћемо опцију „For the WEB“

diaporama29

Подесимо параметре као на слици:

diaporama30

Одабрали смо само први слајд, а ако су сви слајдови припремљени, па је наш пројекат завршен – онда бирамо све слајдове. Кликнемо на ОК, и након неког времена наш фајл биће спреман за објављивање на youTube.

Готов видео запис од једне фотографије можете погледати:

Урадићемо још један пример, као илустрацију рада са блоковима у смислу прелаза са једног на други слајд.

Убацићемо две слике. У прву ћемо, као један од снимака у зони блокова додати другу слику (десним кликом у празно поље у зони блокова, па одабрати опцију add file). Подешавања параметара дата су на сликама:

Напоменућу да за други слајд није постављена транзиција, како би се надовезао на претходни.

Изглед видео записа од ова два слајда:

Ако нисмо завршили са пројектом, онда га треба сачувати помоћу опције „сачувај пројекат под именом“ ако га први пут чувамо или помоћу опције „сачувај пројекат“ ако је већ сачуван па само чувамо промене.

diaporama31

Пројекат се чува са наставком .ffd и отвара се помоћу програма ffDiaporama чиме омогућава наставак рада на пројекту тачно тамо где смо стали. Тек кад смо спремни за креирање видео записа који ћемо објавити на интернету или снимити на DVD идемо на неку од опција за извоз видео записа. Уколико наш пројекат преносимо на други рачунар како бисмо тамо наставили започети посао, потребно је СВЕ фајлове који су укључени у пројекат додати на преносни медијум заједно са фајлом imeProjekta.ffd У супротном – нећемо моћи наставити започети посао, јер програм ffDiaporama у пројекту не чува фајлове, него само везе до њих!

Advertisements

One thought on “Креирање слајдова од фотографија

  1. Повратни пинг: Упознавање са програмом ffDiaporama – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s