Креирање видео фајла од видео записа

Видели смо како се може направити слајд-шоу од слика са додатком музичке подлоге. Сада ћемо покушати направити кратак видео снимак састављен од видео секвенци и насловних слајдова.

Поново ћу кроз неколико корака покушати објаснити процес креирања видео записа, и приказати коначан резултат.

Додаћемо два кратка видео снимка где сваки од њих не траје дуже од 20 секунди (ако је изворни снимак дужи – можемо га скратити). Поред тога, додаћемо и насловни слајд на почетку где ће бити само наслов нашег видео записа и још један насловни слајд који ће представљати својеврсну одјавну шпицу нашег видео записа. Оба ова слајда додају се опцијом Add title. Након додавања ових слајдова добијамо следећи изглед прозора:

1

Прво ћемо подесити насловни слајд на почетку (плаво уоквирени први слајд). Идеја нам је да се наслов појави на средини екрана, ситним словима, искошен, а да се током трајања слајда поравна и повећа. Дакле, требају нам два снимка, један са подешавањима за почетак појављивања текста, а други за крај слајда, тако да подешавања за ове снимке изгледају као на сликама:

За транзицију, с обзиром да је у питању први слајд, узећемо None and basic, а за позадину црну боју.

Следећи на реду за подешавање је слајд 2, односно прва видео секвенца. Видели смо код фотографија да појединачни снимци у слајду представљају понашање слике током трајања слајда. Слично је и код видео секвенци. Сваки снимак представља „исечак“ видео секвенце, са сопственим подешавањима – положај на екрану, ротација по некој од оса… Трајање сваког снимка одузима се од укупног трајања слајда, тако да ако имамо два снимка на слајду трајања 10 секунди, а први снимак траје 2 секунде то значи да други снимак траје 10-2=8 секунди. За време од те две секунде видео секвенца се нормално репродукује (и звук, ако постоји), само је оквир тог снимка постављен онако како смо ми задали параметре. Ако је положај другог снимка другачији у односу на први, или ако је други снимак ротиран у односу на први – врши се кретање, односно ротирање видео секвенце од почетног положаја до крајњег.

Наша видео секвенца траје 2 минута. Потребно је скратити на 15 секунди. Двоструким кликом на снимак

4

или десним дугметом, па опција Correct, reframe or cut video отвара се дијалошки прозор:

5

помери на почетак – служи да помери „курсор“ на почетак видео фајла
помери на крај – служи да помери „курсор“ на крај видео фајла
постави као почетак – тренутну позицију „курсора“ поставља као почетак избора (за исецање дела фајла)
постави као крај – тренутну позицију „курсора“ поставља као крај избора (за исецање дела фајла)
– поред ових постоји и временска скала где је могуће ручно уписати вредности за почетну и крајњу позицију (али их након уношења вредности треба потврдити кликом на постави почетак односно постави крај). У десном крају прозора приказује се трајање изабраног дела видео фајла.
ниво јачине звука – може бити нижи и виши од оригиналног, ако се одабере 0% онда се звук искључује, па се може додати спољашња музичка подлога за наш слајд
– у горњем делу прозора постоје две картице: подешавање видеа (тренутно активна) и подешавање слике где се подешава геометрија слике, положај слике на екрану, угао ротације слике…

Ми желимо да од нашег фајла дужине 2 минута извучемо секвенцу у трајању од 15 секунди. Потребно је подесити поља за почетак и крај избора (онако како нама одговара. Могуће је и паузирати репродукцију, па онда ручно померати стрелицу на временској скали – поред дугмета „пусти репродукцију“ до жељене сцене и онда поставити почетак и крај избора). У сваком случају у пољу „трајање“ треба проверити да укупно трајање нашег избора буде око 15 секунди. Ниво јачине звука подесити на 0%, зато што ћемо на крају додати спољашњу музичку нумеру као музичку подлогу. Подешавање слике нећемо овде радити, зато што ћемо од нашег избора направити више снимака, па ћемо за сваки од њих подешавати геометрију, положај и угао ротације. Дакле, кад смо подесили почетак и крај избора и искључили музику кликнемо на дугме ок.

Желимо да направимо слајд од 5 снимака. Сваки од снимака ће имати другу позицију на екрану и други угао ротације. Трајање може бити исто (по 5 секунди сваки) или различито.

Прављење снимака обавља се кликом на дугме „додај снимак“ (исто као што смо радили код додавања снимака у слајд са фотографијама). Показаћу на првом снимку како може да се обави подешавање, а остале можете сами, мењајући све параметре све док не добијете ефекат који вам се највише свиђа.

Дакле, за одабрани снимак (уоквирен плаво) подешавамо следеће параметре:

6

Видимо да смо само померили снимак у горњи десни угао. Ако желимо да заокренемо снимак за одређени угао, можемо подесити параметре на следећи начин:

7

угао ротације – ако је позитиван окретање се врши у смеру казаљке на сату, у питању је ротација у равни екрана
закретање око осе – представља ротацију око преостале две осе у простору

Након што смо подесили све снимке треба кликнути на дугме ок.

Након тога треба подесити транзицију – спајање са претходним слајдом. Треба испробати различите врсте транзиције, са различитим дужинама трајања, па видети шта вам највише одговара. Само треба водити рачуна да време трајања транзиције смањује укупно трајање та два слајда!

Може се одабрати и позадина, ја ћу користити црну.

На сличан начин треба подесити и трећи слајд: у нашем примеру подељен је на 6 снимака укупне дужине слајда 18 секунди, а сваки снимак је за одређени угао ротиран, тако да се цео слајд окреће одређеном брзином.

Следећи подешавамо последњи слајд. Када додајемо насловни слајд можемо изабрати једну од три опције:

add an empty slide – додаје празан слајд, који додавањем текста претварамо у обичан текстуалан слајд, тако да се његово подешавање своди на случај првог слајда8
add a predefined title slide – отвара се дијалошки прозор

9

који нам нуди неколико већ припремљених изгледа слајдова. Насловни слајд може бити „наслов пројекта“, „наслов поглавља“ и „credit title“ („класична одјавна шпица“). Уколико вам се понуђени изгледи слајдова не свиђају, може се овај слајд претворити у обичан текстуални слајд (кликом на дугме convert to standard slide) који можете уређивати по својој жељи.
add a map – додавање географске позиције пројекта у виду google мапе

Ја сам овај слајд осмислила као скуп од 4 текстуална блока који ротирају и повећавају се током трајања слајда, кроз три снимка, и потписа аутора у доњем десном углу. На овом слајду се наводи име (или имена) аутора видео снимка, и још неки подаци које аутори сматрају значајним.

Изглед мог слајда:

11

Као последњи корак – треба додати музику.

Пожељно је да трајање музике прилагодимо трајању видео записа (у програму audacity). Ако је музичка нумера дужа од видео снимка, програм ће је сам исећи на крају. Ја сам одабрала рад ученика из једне од претходних генерација, али ћу за трећи слајд направити паузу како би се чуо аудио са самог видеа, тако да наш прозор има следећи изглед:

10

На последњем слајду сам морала да смањим ниво музике (20%) зато што је оригиналан ниво много јачи од претходног слајда, а желимо да добијемо складну целину.

На крају, треба извести видео запис за интернет, одабрати све слајдове, одабрати опцију за youtube и као коначан резултат добијамо следећи видео:

One thought on “Креирање видео фајла од видео записа

  1. Повратни пинг: Упознавање са програмом ffDiaporama – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s