Рутер

Размена података између рачунара који се налазе у одвојеним мрежама, а да се при томе не наруши независан рад сваке појединачне мреже, обавља се помоћу мрежних уређаја који се називају рутери.

Рутер обавља задатке у доња три слоја OSI модела (физички слој, слој везе и слој мреже), при чему је посебно активан у слоју мреже.

Међумрежна протоколска архитектура у случају коришћења рутера

Међумрежна протоколска архитектура у случају коришћења рутера

Уређај који повезује мреже мора да, осим рутирања, обави све потребне конверзије при преласку пакета из једне у другу мрежу. Између осталог, рутер препознаје логичке адресе и према табели рутирања на место одредишне адресе уписује физичку адресу или следећег рутера или одредишне станице, а на место изворишне адресе уписује своју физичку адресу за посматрану мрежу (подсетимо се да рутер има две адресе – по једну за сваку мрежу на коју је прикључен, а свакој физичкој одговара по једна логичка адреса)

Ако дође до квара рутера, последице зависе од тога да ли се ради о конекционој или бесконекционој мрежи. У конекционој мрежи квар рутера доводи до прекида свих виртуелних кола која пролазе кроз тај рутер. У бесконекционим мрежама последице квара рутера су много блаже – биће изгубљени само пакети који се у тренутку хаварије затекну у рутеру, а веза се не прекида већ се следећи пакети преусмеравају на неоштећени део мреже.

Рутери омогућавају повезивање мрежа које користе исте или сличне протоколе. Повезивање некомпатибилних мрежа реализује се помоћу вратница (gateways). И рутери и вратнице су рачунари са фиксним програмима. У принципу се разликују само по инсталираном софтверу. Врло често се под појмом рутер подразумевају уређаји који повезују и некомпатибилне мреже, што значи да се у свакодневном говору не прави разлика између рутера и вратница.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s