Bluetooth

Bluetooth је техника бежичног преноса при чему се користе неусмерени радио-таласи који могу да пролазе кроз неметалне препреке, па није потребно да постоји оптичка видљивост између уређаја који су унутар домета сигнала.

Ради у опсегу учестаности од 2,4 до 2,484GHz.

Максимална брзина преноса је 720kb/s.

Користи се за пренос података и дигитилизованог говорног сигнала на веома кратким растојањима (обично до 10 метара). Примењује се у WPAN, тј. у бежичним персоналним мрежама. Омогућава повезивање и размену информација између различитих дигиталних уређаја: мобилних телефона, персоналних рачунара, лаптопова, дигиталних камера, конзола за видео-игре, као и за комуникацију између рачунара и његових улазно-излазних јединица (тастатура, миш, штампач). Често се употребљава при коришћењу мобилног телефона када руке треба да буду слободне (нпр. током вожње аутомобила). Уз одређена побољшања домет може да се повећа и до 100m (повећањем емисионе снаге), а брзина преноса до 3Mb/s (одговарајућим начином кодовања).

Bluetooth и Wi-Fi раде на истој учестаности и користе технику преноса са проширеним спектром, али служе у различитим случајевима. Wi-Fi покрива већа растојања, омогућава брже успостављање везе, већу брзину преноса и већу безбедност, али хардвер који користи је скупљи и потрошња енергије је већа. Wi-Fi замењује каблове у локалним мрежама и зато се често назива бежични Етернет. Bluetooth замењује физички медијум у низу случајева, па се може посматрати као бежични USB.

Bluetooth се данас уграђује у низ уређаја: мобилне телефоне, лаптопове, штампаче, модеме… Персонални рачунар мора да има Bluetooth адаптер да би могао да комуницира са Bluetooth уређајима.

WPAN мреже раде под стандардом IEEE802.15

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s