Увод у локалне мреже

Локалном мрежом (LAN – Local Area Network) се назива свака рачунарска мрежа која ради на другом OSI слоју, односно у слоју везе.

Основне карактеристике локалних рачунарских мрежа су следеће:

  • у локалној мрежи ниједан рачунар не може присилно да покрене, заустави или управља другим рачунаром, тј. не постоји однос надређени/подређени

  • све умрежене станице готово су увек повезане на заједнички медијум што значи да све станице деле укупни пропусни опсег медијума.

  • брзине рада локалних мрежа су велике, данас обично од неколико десетина Mb/s до више Gb/s

  • због најчешће релативно малог растојања између станица кашњење и број грешака су мали

  • локалне мреже никад нису јавне, већ су у власништву неке установе, предузећа или појединца

Број станица у локалним мрежама варира од неколико станица до неколико стотина станица.

Пошто су локалне рачунарске мреже готово увек пакетске дифузне мреже, то мора да постоји неки механизам који станицама додељује пропусни опсег медијума тако да свака станица може да приступи медијуму током неког разумног периода времена, а да се при том обезбеди да неискоришћеност медијума буде минимална. (Пакетске дифузне мреже – подаци се шаљу свим станицама у облику пакета) Механизми приступа медијуму реализују се путем протокола који се налазе у слоју везе. Постоји већи број протокола, а сваки од њих има и добре и лоше стране.

Природу локалних мрежа одређују три фактора:

  • медијум кроз који се обавља пренос

  • топологија мреже

  • протокол за приступ медијуму.

Медијум и топологија мреже у великој мери одређују брзину и ефикасност комуницирања.

Локалне мреже могу бити жичне и бежичне.

У жичним локалним мрежама најчешће се користи упредена парица због ниске цене и лаког инсталирања. Коаксијални кабл је знатно скупљи, али има боље перформансе (већи капацитет – чиме дозвољава већи проток података, већи број станица и пренос на већим растојањима). Коаксијални кабл омогућава пренос у основном опсегу (baseband) и у транспонованом, односно како се често каже, у широкопојасном опсегу (broadband).

Локалне мреже које раде у основном опсегу јефтиније су и у техничком погледу једноставније од мрежа које раде у транспонованом опсегу, али имају мањи пречник и мањи је број станица које се могу укључити у мрежу. Широкопојасне локалне мреже технички су сложеније и теже се инсталирају и одржавају зато што кроз њих може да се одвија разноврстан саобраћај по много канала. Просечно кашњење услед коначне брзине простирања сигнала је у широкопојасним мрежама у просеку два пута веће него у мрежама које раде у основном опсегу зато што сигнал од изворишта до одредишта прелази у просеку два пута дужи пут.

Када су потребне врло велике брзине преноса, користи се оптичко влакно јер има далеко већи капацитет од коаксијалног кабла. Оптичко влакно најчешће се користи у везама типа од тачке до тачке и као окосница (backbone) за повезивање брзих LAN-ова, али се све више користи и у локалним мрежама и поред одређених техничких проблема при инсталирању због чега су и трошкови постављања још увек велики.

Последњих година све више се користи бежична локална мрежа. Како је растао број портабл рачунара (преносни рачунари), тако су расли и захтеви за њиховим повезивањем са осталим рачунарима и комуникационим уређајима. Први портабл уређаји нису имали ову способност, али су уз помоћ модема могли да се повежу у мрежу са фиксним рачунарима. Дакле, да би портабл рачунари били повезани, морала је постојати жична веза до фиксне мреже. Тако ови рачунари јесу били портабл, али нису били мобилни (покретни, у смислу повезивања на мрежу). Стварна мобилност портабл рачунара постиже се само ако се комуникација обавља помоћу радио или инфрацрвених сигнала.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s