Мрежни оперативни системи

Иако се под основне функције оперативног система убрајају управљање централним процесором, меморијом и периферијским уређајима, савремени оперативни системи поседују и комплетан подсистем за рад у мрежном окружењу. Мрежни подсистем (мрежна подршка) у оперативним системима се најчешће реализује кроз подршку за мрежни хардвер (1. и 2. слој OSI и TCP/IP модела) и подршку за мрежне протоколе (3. и 4. слој OSI и TCP/IP модела), док се подршка вишим слојевима OSI модела углавном препушта корисничком софтверу који се извршава на оперативном систему. Постоје и ситуације у којима се подршка за транспортни па чак и мрежни слој препушта корисничком софтверу као и ситуације у којима оперативни систем има уграђену подршку за протоколе апликативног слоја.

Основни ниво мрежне подршке јесте подршка за хардвер који служи за физички приступ мрежи (мрежна картица, модем и сл.). Подршка за хардвер рачунара се код оперативних система реализује у виду модула језгра оперативног система. Ови модули се називају драјверима (енгл. driver) и оперативни системи се најчешће испоручују са већ садржаним драјверима за популарни мрежни хардвер. У случајевима када подршка за хардвер није већ укључена у оперативни систем од стране произвођача оперативног система, драјвери се преузимају од произвођача хардвера.

Осим подршке за мрежни хардвер (физички слој) оперативни систем мора имати подршку за протоколе слоја везе, мрежног и транспортног слоја који се користе у мрежи на коју је рачунар прикључен.

Уколико оперативни систем не поседује подршку за било који од ових слојева, вертикална комуникација (комуникација између слојева унутар рачунара) ће бити прекинута и приступ мрежи онемогућен. На пример, уколико рачунар поседује одговарајући мрежни хардвер, подршку за IP протокол мрежног слоја и подршку за TCP протокол транспортног слоја иприкључен на Етернет мрежу која ради под TCP и IP протоколима, али не поседује подршку за сам Етернет протокол, приступ мрежи ће бити онемогућен услед прекида вертикалне комуникације на слоју везе.

Мрежни оперативни системи (МОС) могу се поделити у две основне групе, и то на:

– мрежне оперативне системе који се користе у равноправним мрежама (peer-to-peer network operating systems)
– клијент-серверске мрежне оперативне системе (client-server network operating systems)

Зависно од тога који се тип мрежног оперативног система користи разликујемо:
– локалне мреже равноправних рачунара
– клијент/ сервер локалне мреже

Равноправне локалне мреже

Peer to peer мрежа омогућава да два или више рачунара обједине своје ресурсе (податке, програме, штампаче итд) тако да постану достуни сваком рачунару. Информације су децентрализоване. Сваки рачунар може да ради и као клијент (тражи информације) и као сервер (пружа информације).

Peer-to-peer мрежа може се реализовати било у облику 10BaseT мреже или танког етернета. 10BaseT конфигурација је погодна за повезивање до шеснаест станица које нису много удаљене, при чему неке од њих могу бити портабл рачунари који повремено могу да напусте мрежу.

После инсталирања мрежног хардвера у сваки рачунар мора се унети peer-to-peer мрежни софтверски модул који, када корисници затраже, омогућава пренос информација између рачунара, хард дискова и осталих уређаја.

У већини peer-to-peer мрежних оперативних система корисници могу да одреде које ресурсе стављају на располагање осталим корисницима. Када се један кориснички диск конфигурише као „дељив“, он се код осталих корисника појављује као нови драјв. На пример, ако корисник А има на свом рачунару C драјв, а корисник B конфигурише свој C драјв као дељив, корисник A ће имати и C и D драјв, при чему је D драјв корисника A у ствари C драјв коринсика B. Врло често се дељени дискови (или фолдери) означавају од Z па уназад словима енглеског алфабета, како би се и корисницима нагласило да су у питању драјвови са других рачунара.

Peer-to-peer МОС има следеће предности у односу на клијент-сервер МОС: није потребан администратор мреже, подешавање и одржавање мреже је једноставно, па самим тим и јефтино, сваки рачунар може да направи резервну копију на другим рачунарима и да тако повећа сигурност података. Пример peer-to-peer МОС је породица Microsoft Windows оперативних система (95, 98, XP)

Клијент–сервер локалне мреже

У клијент-сервер мрежи клијенти могу да користе ресусе које поседује сервер. У овој конфигурацији информације су централизоване, све информације се налазе на северу и доступне су свим клијентима. Ако су на серверу ускладиштени подаци и програми реч је о фајл серверу, а сервер који управља штампачима се назива принтер сервер.

Север води рачуна да истом ресурсу не приступе истовремено два или више заинтересованих клијената. Такође администратор мреже може преко мрежног оперативног система да додели корисницима различите нивое приоритета при коришћењу ресурса. На пример, неки корисници могу само да прегледају, али не и да мењају садржај фајлова, а неки могу све.

Клијент-серверски МОС треба да обезбеди поузданост, безбедност и флексибилност мрежног повезивања и да омогући брзо реконфигурисање како хардвера, тако и софтвера по могућности без прекида рада. Клијент-серверски МОС су: Windows NT, Linux, NetWare, Solaris, Windows 2000…

Клијент-серверски МОС идеалан је за велике организације којима је потребан без мрежни приступ и операције над базама података, табелама, као и видео и мултимедијални приступ.

Серверски програми

Серверски програм је програм коме преко мреже клијент шаље захтев, он поступа по захтеву и потом клијенту шаље одговор. Програми који се користе на сервер рачунарима специјално су развијени за клијент-сервер мрежне оперативне системе. Нпр. серверски програми су DNS (Domain Name System) који се користи за пресликавање симболичких имена рачунара у IP адресе, затим DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) софтвер који се реализује у серверима и рутерима и који аутоматски додељује привремене IP адресе клијент станицама у IP мрежи, mail сервер софтвер…

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s