Жичне локалне мреже

Жичне локалне мреже реализују се најчешће у облику звезде, а нешто ређе у облику магистрале или прстена. Мреже у облику магистрале и звезде се реализују као етернет мреже (стандард IEEE 802.3), док су мреже у којима се приступ каналу обезбеђује помоћу жетона реализују као магистрале са жетоном (стандард IEEE 802.4) или као прстени са жетоном (стандард IEEE 802.5).

Две основне врсте етернет мрежа су:

  • етернет у основном опсегу (стандарди 10Base5, 10Base2, 10Base-T, 1Base5 и 10Base-T)
  • широкопојасни етернет (стандард 10Broad36)

Први број у називу стандарда означава брзину преноса у Mb/s, а последњи број или слово означава максималну дужину кабла (у стотинама метара) или врсту кабла.

У случају етернета у основном опсегу носећи сигнал је поворка правоугаоних импулса. У случају широкопојасног етернета носећи сигнал је простопериодични сигнал.

10Base5

Често се назива дебели или стандардни етернет. Користи топологију мреже у облику магистрале која се реализује помоћу коаксијалног кабла пречника око 1cm, којим се до удаљености од 500 метара без регенерисања преносе сигнали брзином од 10Mb/s. Због проблема са колизијама, регенераторима се повезује највише пет сегмената, па зато 10Base5 мрежа може бити дугачка максимално 2,5 километара, док растојање између суседних станица не сме бити мање од 2,5 метара, зато на један сегмент може да се повеже највише 200 станица.

пример етернет мреже 10Base5 максималне дужине
пример етернет мреже 10Base5 максималне дужине

10Base2

И 10Base2 користи топологију мреже у облику магистрале и омогућава брзину преноса (проток) од 10Mb/s. Назива се танки етернет или чипернет (chipernet). Ова је мрежа јефтинија од стандардног етернета јер се користи тањи кабл. Због мањег пресека кабла краће је растојање на које се сигнал може пренети без регенерисања и износи 200 метара.

Mаксимална дозвољена дужина сегмента везана је за могућност откривања колизије. Станица утврђује да је дошло до колизије тако што открива да је снага сигнала који прима већи од максималне снаге сигнала који може да се емитује. Ако би станице биле исувише удаљене, сигнал би толико ослабио да иако је дошло до колизије (па се снага два сигнала који су се сударили сабрала) снага сигнала је довољно ослабила да не прелази вредност прага.

10Base-Т

Користи се у мрежама које су физички реализоване у облику звезде и у којима се користе упредене парице одакле потиче и назив овог стандарда (T – twisted-pair Ethernet = етернет са упреденом парицом). Омогућава брзине преноса до 10Mb/s, а максимално растојање између спојнице (хаба) и станице је 100 метара. Користи се интелигентна спојница у коју свака станица (тачније, њена мрежна картица) прикључује преко посебног порта помоћу четворопаричног кабла који се са обе стране завршава мушким конектором.

пример 10BaseT топологије
пример 10BaseT топологије

Колизија се уочава тако што чим спојница утврди да је на два или више портова присутан сигнал, она закључује да је дошло до колизије и зато генерише сигнал присутна колизија.

Основан недостатак хаба је што се пристигли рам из станице емитује по свим својим портовима тако да они стижу до свих умрежених станица, иако рам прихвата само она станица на коју је он адресован.

Зато се хаб у данашњим 10Base-T мрежама готово не користи, већ се замењује свичом. Свич омогућава да се у мрежи истовремено одвија више сесија (разговора). Овакве мреже називају се свичовани етернет.

Свичовани етернет

Свич је паметнији од хаба јер он препознаје адресу одредишта, па пристигли рам не упућује на све своје портове, већ само на порт на који је повезана одредишна станица. Сада више корисника могу да истовремено шаљу информације на мрежи, а да при томе не успоравају једни друге, јер свич може истовремено да прими рамове из више умрежених станица и да их прослеђује у њихова одредишта, а да не дође до колизије.

Пошто свич омогућава да се у мрежи истовремено одвија више сесија, то је у оваквим мрежама омогућен дуплексни рад: информација може истовремено да путује од станице до свича и од свича до станице. Пре увођења свича етернет је био полудуплексан.

У свичованим мрежама користи се или упредена парица или оптички кабл. У оба случаја се за слање и за пријем података користе засебни проводници. У оваквим условима етернет станице користе засебни проводник. Свич се може одрећи процеса откривања колизије јер за саобраћај у сваком смеру постоји посебна путања.

У свичованој мрежи свич ради у другом OSI слоју, што значи да користи физичке адресе.

100Base-Т

Брзина преноса података у стандардним етернет мрежама од 10Mb/s није довољна при обради звука и слике у реалном времену. Зато се користи брзи етернет чија је брзина рада 100Mb/s, а користи се у мрежама чија је топологија у облику звезде. Пошто је брзина преноса у брзом етернету десет пута већа од брзине преноса у стандардном етернету и с обзиром на то да се задржава стандардни формат етернет рама, то се максимално дозвољено растојање између станица мора смањити десет пута те сада износи највише 250m. У 10Base-T мрежама станице су обично удаљене од свича до неколико десетина метара, па ово смањење максимално дозвољеног растојања нема практичних последица за изградњу оваквих мрежа.

Гигабитски етернет

Гигабитски етернет је новија технологија која, коришћењем ласерске технике и оптичког влакна, омогућава пренос брзинама реда Gb/s. И у овом етернету MAC подслој и начин приступа медијуму остају непромењени, али се мења физички слој, тј. преносни медијум и систем кодовања. Иако протоколи за гигабитски етернет дозвољавају употребу упредене парице и оптичког влакна, практично се користе оптички каблови. Гигабитски етернет се обично користи као окосница за повезивање мрежа са брзим етернетом.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s