Слој сесије

Термин сесија (енг. session) означава период комуницирања, тј. вођења дијалога између процеса (програма). Овај слој је често уграђен унутар оперативног система као системски софтвер.

Два основна задатка слоја сесије су:

  • управљање дијалогом
  • уметање контролних тачака

основни задаци слоја сесије

основни задаци слоја сесије

Управљање дијалогом

Једна од услуга слоја сесије је да координира успостављањем, одржавањем и раскидањем сесије између корисника или апликација, те тако представља неку врсту регулатора дијалога било да се ради о полудуплексном или о дуплексном преносу. Ако саобраћај треба да се у датом тренутку одвија само у једном смеру, слој сесије је тај који води рачуна о томе у ком тренутку која страна може да емитује. За разлику од слоја транспорта који може да изврши нагло раскидање конекције, слој сесије онемогућава да се размена података заврши пре него што се сесија затвори (пре него што се читав дијалог заврши). Пример подизања новца на банкомату где не сме бити скинут износ подизаног новца са рачуна корисника све док му банкомат тај новац не исплати. (иако је са становишта сервера веза завршена кад он пошаље банкомату захтев за издавање новца, веза се не прекида све док сервер не добије потврду од банкомата да је новац исплаћен. Тек по пријему те потврде врши се ажурирање стања на рачуну!)

Слоју сесије припада и услуга која се назива управљање жетоном (token management). За неке протоколе је битно да обе стране не покушавају истовремено исту операцију. Да би се управљало овим активностима, слој сесије обезбеђује жетоне и само она страна која има жетон може да изврши критичну операцију.

Уметање контролних тачака

Слој сесије омогућава да се у поруку унесу контролне тачке које се постављају на одређеном растојању.

уметање контролних тачака у слоју сесије

уметање контролних тачака у слоју сесије

Пример слања текстуалног фајла од 300 страна са контролним тачкама на сваких 30 страна. Уколико би дошло до прекида током транспорта 127 стране захваљујући контролним тачкама не транспортујемо испочетка читав фајл, већ само од последње контролне тачке која је у овом случају била на 120 страни.

Advertisements

One thought on “Слој сесије

  1. Повратни пинг: Горњи слојеви OSI модела – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s