Слој апликације

Слој апликације је највиши слој који ради директно са корисником или са програмским апликацијама.

Слој апликације омогућава кориснику (човеку или програму) да приступи мрежи. Обезбеђује корисничке сервисе као што су електронска пошта (e-mail), WWW (World Wide Web), дискусионе групе (usenet), причаоницу (relay chat), приступ удаљеним фајловима и њихов пренос (remote file access and transfer) итд. Поред корисничких постоји и неколико општих апликација: виртуелни терминал (Virtual Terminal – VT), систем за руковање порукама (Message Handling System – MHS), адресар (directory service), протокол за опште управљање информацијама (Common Management Information Protocol – CMIP) итд. За виртуелни терминал може се рећи да представља једну од најважнијих апликација које дефинише OSI модел.

Протоколи на овом слоју су: HTTP, FTP, telnet, SMTP и др.

HTTP (енгл. HyperText Transfer Protocol) је мрежни протокол који припада слоју апликације ОСИ референтног модела, представља главни и најчешћи метод преноса информација на вебу. Основна намена овог протокола је испоручивање HTML докумената, тј. веб страница.

FTP (енгл. File transfer protocol – протокол за пренос датотека) је најчешће коришћен протокол за пренос података између два рачунара на мрежи. FTP користи TCP/IP за мрежну комуникацију, што омогућава да буде поуздан и сесијски оријентисан.

Телнет је мрежни протокол унутар групе интернет протокола. Намена овог протокола је успостављање двосмерног осмобитног комуникационог канала између два умрежена рачунара. Најчешће се користи да осигура кориснику једног рачунара сесију за коришћење командне линије на другом рачунару. Сам назив протокола потиче од енглеских речи „телефонска мрежа“ (енгл. Telephone Network).

Телнет је развијен још у раним 1970. годинама и представља један од најстаријих протокола слоја апликације. Уобичајено је да се назив „телнет“ поред протокола, још односи и на телнет клијенте (програме) који омогућавају коришћење овог протокола, а исто тако и на сервис који омогућава овај протокол користећи се клијентом.

При успостављању клијент/сервер телнет сесије између два рачунара, или најчешће између рачунара и неког од мрежних уређаја (рутер) ком је потребно приступити ради подешавања параметара, телнет протокол успоставља комуникациони канал VTY (енгл. Virtual TeletYpe). Иако телнет протокол подржава аутентификацију при успостављању канала, подаци које размењују корисници нису заштићени (енкрипција), што би значило да при пресретању података они могу бити лако прочитани. У циљу успостављања сигурности комуникације развијен је протокол (SSH) (енгл. Secure Shell) као наследник телнет протокола.

Телнет је (текстуална) претеча виртуелног терминала.

SMTP (engl. Simple Mail Transfer Protocol) представља основни протокол слоја апликације за електронску пошту, који користи услугу поузданог трансфера података протокола TCP. Као и већина других протокола апликацијског слоја има клијентску и серверску страну (која се извршава на серверу за електронску пошту онога који шаље и друга страна која се извршава на серверу).

Апликациони слој нуди стандардне „сервисе“ крајњим корисницима. То је највиши слој у OSI моделу и он директно комуницира са корисничким апликацијама и представља њихов интерфејс ка мрежи. Задатак овог слоја је да понуди стандардне услуге (сервисе).

На пример, ако је потребно преносити датотеке преко рачунарске мреже, није неопходно развијати посебан програм за то. Одговарајући протокол апликационог нивоа већ брине о томе. Потребно је само направити кориснички интерфејс ка њему и проследити датотеку. (због тога је у свим апликацијама које нуде размену фајлова кориснички интерфејс сличан – отвара се прозор за избор датотеке који омогућава бирање једне или више датотека, када се кликне на дугме ОК или ПОШАЉИ покреће се пренос фајлова, а у посебном прозорчићу се прати напредовање преноса; кад се пренос заврши – корисник добије информацију да ли је пренос завршен успешно или неуспешно!)

Слој апликације садржи разлог, сврху због које се комуникација обавља. Са становишта просечног корисника комуникација са неким другим корисником (а смисао постојања рачунарских мрежа у основи и јесте комуникација између људи у циљу размена информација и података) се обавља на овом слоју. Њега интересује да покрене жељени програм/апликацију (Skype, Viber, Messenger, Facebook…) како би се чуо са рођаком у Америци, а како подаци путују од њега до Америке и назад – њега уопште не занима! За њега је Интернет=Google! Размена фајлова односи се на слање слика и/или видео записа помоћу Viber-a, Messenger-a, Facebook-a…

слој апликације омогућава кориснику приступ мрежи

слој апликације омогућава кориснику приступ мрежи

Виртуелни терминал (virtual terminal – VT – претеча данашњег TeamViewer-а) је једна од најважнијих апликација, а представља софтверску верзију стварног физичког терминала. Задатак му је да се улогује на удаљени рачунар. Обично се приступ станици реализује преко терминала. Виртуелни терминал је имагинарни терминал, тј. софтверски модел физичког терминала са скупом стандардних карактеристика које разуме сваки рачунар упркос хардверској некомпатибилности. Цео софтвер виртуелног терминала се налази у слоју апликације.

Виртуелни мрежни терминал представља софтверску верзију стварног физичког терминала, а задатак му је да се укључи („улогује”) у удаљени рачунар. Обично се приступ станици реализује преко терминала. Станица је физички повезана са својим терминалом. Ова физичка конекција означава се као локални приступ. Свака станица садржи софтвер који се назива грабер терминала и који је дизајниран тако да створи интерфејс са одређеним врстама терминала који су предвиђени да буду на њих прикључени.

Нпр. IBM рачунари дизајнирани су да комуницирају са IBM терминалима, а DEC рачунари опремљени су да комуницирају са DEC терминалима. DEC рачунар не може непосредно да комуницира са IBM терминалом јер је у различитим типовима терминала изглед екрана различит, курсор се не креће на исти начин, наредбе за брисање и уметање текста су различите и др…

Једна од предности мрежа је и могућност да се корисник укључи (улогује) на рачунар на који његов терминал није дирекно повезан. Корисников терминал повезан је на локални рачунар који је, пак, преко мреже повезан са удаљеним рачунаром.

удаљени приступ

удаљени приступ

Ако су терминал и удаљени рачунар истог типа, онда мрежа ради као један веома дугачак линк. Међутим до тога тешко долази када терминал једног типа жели да се повеже било на даљину било локално на рачунар другог типа. Рачунар који би могао да комуницира са сваким типом терминала на свету морао би да има на стотине терминалских драјвера. Тако су се пројектанти OSI модела нашли пред задатком да пронађу решење које би омогућавало било ком терминалу да приступи било ком рачунару упркос томе што су хардверски некомпатибилни.

Решење је у принципу слично решењу које се користи у слоју презентације када су формати података различити: дефинише се апстрактни, тачније општи виртуелни терминал (cloud). Виртуелни терминал је имагинарни терминал, тј. софтверски модел физичког терминала, са скупом стандардних карактеристика које разуме сваки рачунар. Цео софтвер виртуелног терминала налази се у слоју апликације.

виртуелни терминал

виртуелни терминал

  1. Терминал који жели да комуницира са удаљеним рачунаром комуницира са својим локалним рачунаром.

  2. Локални рачунар садржи VT софтвер који преводи захтев или податке добијене из стварног, физичког терминала у међуформат који користи виртуелни терминал.

  3. Преобликовани подаци путују кроз мрежу до удаљеног рачунара.

  4. Удаљени рачунар пропушта трансмисију у свој VT софтвер који је претвара из њеног VT формата у формат који користи терминал удаљеног рачунара.

  5. Тако удаљени рачунар има утисак да комуницира са својим терминалом.

  6. После обраде захтева удаљена станица може да врати одговор користећи исти поступак.

Advertisements

One thought on “Слој апликације

  1. Повратни пинг: Горњи слојеви OSI модела – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s