Кеш диска

Главна меморија савремених рачунара одговара на захтеве у десетинама наносекунди, а диск одговара на захтеве у десетинама милисекунди, што значи да је разлика у брзини око милион пута. Како кеш-меморије значајно побољшавају време приступа главној меморији, исти се принцип успешно користи и за дискове, значајно смањујући саобраћај са диском и просечно време приступа диску.

Кеш-меморија диска (кеш бафер диска) има сличну улогу као кеш-меморија у систему кеш-меморија – главна меморија.

Кеш-меморија диска

Кеш-меморија диска

Кеш-меморија диска је меморијски бафер који памти последње коришћене делове адресног простора диска, смањујући тако захтевани број приступа и ефективно време приступа диску, односно повећавајући ефективну брзину диска. Процесор увек приступа подацима претходно смештеним у кеш-меморију диска кад год му затребају.

Кеш-меморија диска је величине од једног до више десетина мегабајта. Јединица преноса између диска и кеш-меморије диска обично садржи једну или више стаза диска.

Кеш-меморија диска може се придружити улазно-излазном уређају, контролеру тог уређаја или главној (оперативној) меморији процесора. Испитивања су показала да је ефикасност кеш-меморије диска најбоља када је она укључена као део главне меморије – у хијерархијском моделу је прикључена глкавној меморији, али се реализује хардверски у склопу контролера на самом хард диску.

Принцип рада кеш-меморије диска приказан је на слици:

kesDiska

Контролер најпре проверава кеш-диск за траженим подацима, па ако их ту нађе одмах их прослеђује процесору. Уколико их нема у кешу, он онда приступа хард-диску, копира одређени блок података у кеш, а тражени податак прослеђује процесору.

Меморија на штампаној плочи диска је непостојана меморија и користи се као кеш меморија. Она служи да усклади разлику у брзини која постоји између интерфејса према матичној плочи и рада механичких делова диска који су релативно спори.

Употребом кеша значајно се побољшавају перформансе и смањује број приступа диску. Подаци са диска се непрестано пребацују у кеш, без обзира да ли је магистрала на матичној плочи слободна или не. Са друге стране, рачунар може да шаље податке на диск иако он није спреман за упис нових података. Приспели подаци се привремено смештају у кеш, а на диск ће бити уписани када од буде слободан за упис.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s