Асоцијативна меморија

Асоцијативна меморија је меморија која омогућава приступ подацима не само на основу адресе, него и на основу садржаја. То је меморија са непосредним приступом којој су уграђена кола која омогућавају истовремено поређење у само једном циклусу садржаја свих локација са задатим садржајем – кључем. У њој се тражење врши на основу садржаја и проналазе се све локације које имају садржај једнак садржају кључа или делу кључа. Код асоцијативне меморије приступа се истовремено и паралелно свим локацијама на основу љиховог садржаја. Да би се то омогућило, ове меморије састоје се од сложенијих меморијских елемената који се називају асоцијативни меморијски елементи (АМЕ).

ame

Улази x и y служе код приступа асоцијативној меморији као меморији са непосредним приступом. Стање меморијског елемента добија се на излазу s. Код асоцијативног приступа пореди се улазни сигнал кључа k са стањем меморијског елемента s. Излаз p имаће вредност 1 ако улазни бит кључа k и стање меморијског елемента s имају исту вредност. При томе бит маске m дефинише да ли бит кључа k треба да се испитује на слагање или не, односно да ли се елементу приступа као обичној меморији са непосредним приступом или као асоцијативној меморији.

Регистар маске садржи 1 у оним позицијама које одређују део кључа за упоређивање на поклапање. Кључ из регистра кључа упоређује се са садржајем сваке меморијске локације, ако регистар маске има 1 у свим позицијама. У противном, у поређењу учествују само они битови кључа  за које је у одговарајућим позицијама маске уписана вредност 1, остале локације се прескачу. Овде је маска бинарна реч која одређује који се битови кључа упоређују са садржајима меморијских локација.

asocijativnaMemorija

Садржај регистра кључа упоређује се са садржајем свих меморијских локација у само једном меморијском циклусу. За сваку меморијску локацију постоји по један компаратор чији је излаз једнак 1 ако постоји поклапање, тј. ако меморијска реч има исте битове као и дефинисани битови кључа. Све такве локације означе се у регистру индикатора, који има по један бит за сваку меморијску локацију са вредношћу 1. После упоређивања може се меморијским локацијама за које постоји поклапање приступати ради читања, при чему се асоцијативна меморија третира као меморија са непосредним приступом.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s