Управљање протоком, контрола грешака и мултиплексирање

Управљање протоком

Слој транспорта се, као и слој везе, бави управљањем протоком, односно води рачуна да у свакој конекцији брз предајник не загуши спорији пријемник. И овде се користи техника клизећег прозора. Међутим, управљање протоком је доста сложеније, јер постоји велики број конекција који се непрекидно мења и није погодно да се унапред за сваку конекцију резервишу прихватни регистри.

Контрола грешака

Слој везе обезбеђује да пакети измежу два чвора буду пренети без грешке. Међутим, то не гарантује да ће пакет стићи из изворишне станице у одредишну без грешке. Наиме, сваки рутер може да током обраде пакета унесе грешку у пакет. Слој везе није у стању да открије грешку насталу у рутеру јер овај слој проверава само да ли се током преноса пакета од излаза једног чвора до улаза следећег чвора појавила грешка. Зато слој транспорта мора да проверава да ли је пакет стигао без грешке из изворишне у одредишну станицу без обзира на број рутера кроз које је на том путу прошао.

Током преноса неки пакети могу се изгубити или се многу умножити. Захваљујући редном броју који уноси слој транспорта у изворишној станици у сваки сегмент на који је растављена јединица података слоја транспорта, слој транспорта у одредишној станици лако утврђује при регенерисању првобитне јединице података да ли неки пакет недостаје или представља дупликат. Дуплиране пакете слој транспорта одбацује, а у случају изгубљених пакета захтева да се они поново пошаљу.

Мултиплексирање

У неким приликама слој транспорта омогућава да се пренос економичније обавља тако што:

  • Више конекција слоја транспорта користе исту мрежну конекцију слика 7.6а
  • Једна конекција слоја транспорта користи више мрежних конекција слика 7.6б
Мултиплексирање а) нагоре, б) надоле

Мултиплексирање а) нагоре, б) надоле

Први случај се назива мултиплексирање нагоре, а други мултиплексирање надоле.

Мултиплексирање нагоре може се обавити када мрежна конекција омогућава вишеструко већи проток него што су брзине којом поједине апликације генеришу податке. У том случају слој транспорта омогућава да се истом путањом до датог одредишта истовремено остварује неколико транспортних конекција.

Мултиплексирање надоле се примењује када је пропусна моћ мрежне конекције мања од брзине којом дата апликација генерише податке. У овом случају слој транспорта омогућава да се дата транспортна конекција преноси кроз више мрежних конекција. Тако се омогућава бржа испорука података, односно разврешава се проблем малог капацитета физичких мрежа кроз које се обавља пренос.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s