Слој транспорта

Слој транспорта је одговоран за испоруку целе поруке с краја на крај везе. На први поглед изгледа да овај слој обавља исту функцију као и слој мреже, али разлика је у томе што слој мреже прати испоруку појединачних пакета, а слој транспорта надзире испоруку целе поруке. Слој мреже обрађује сваки пакет независно од осталих пакета без обзира на то да ли они припадају или не припадају истој поруци. Овај слој није оспособљен да открије који пакети припадају истој поруци.

Слој транспорта је задужен да цела порука стигне у крајње одредиште исправна и по редоследу. Да би могао успешно да обави овај задатак слој транспорта мора да се бави адресирањем, управљањем протоком и контролом грешака, али овог пута на нивоу везе с краја на крај. Поред тога, у овом слоју обавља се сегментација и реасемблирање поруке и, ако је потребно, операција мултиплексирања.

Задаци протокола у слоју транспорта слични су задацима протокола у слоју везе.

slika7-1

Разлика је, као што је приказано на слици, у следећем:

  • слој везе пружа услуге унутар једне физичке мреже, тј. у оквиру линка који повезује два суседна чвора (станице и/или рутера), што значи да они комуницирају директно, преко физичког канала. Пошто се у слоју везе за сваки порт посматраног чвора зна који се чвор налази на супротном крају линка, успостављање везе је релативно једноставно
  • слој транспорта пружа услуге унутар комутиране мреже или унутар интернета. Другим речима, у слоју транспорта комуникација два крајња чвора се уместо преко физичке линије обавља преко комутиране мреже или преко интернета, па је и успостављање везе између два транспортна ентитета сложеније.

ентитет је сваки активан елемент који може да шаље и да прима податке

Слој везе управља само физичким слојем, док слој транспорта управља свим слојевима испод себе: слојем мреже, слојем везе и физичким слојем.

Протокол слоја транспорта омогућава привидно директну комуникацију између слојева транспорта изворишног и одредишног процеса. Задатак слоја транспорта се протеже кроз цео интернет од изворишног до одредишног процеса. На рутерима који се налазе на путу између изворишног и одредишног рачунара врши се обрада пакета на нивоу мрежног слоја: уписивање одговарајућих логичких адреса у заглавља пакета, одређивање путање којом треба да настави пакет…

Хардвер и/или софтвер који обавља послове слоја транспорта обично се налази у крајњим рачунарима, мада се понекад смешта и у специјалне рачунаре који се налазе на ободу телекомуникационе мреже и преко којих се умрежавају станице.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s