RAM

RAM је привремено радно складиште за податке и програме којима процесор директно приступа. Постоје различити типови RAM које рачунар може користити:

DRAM – динамички RAM је меморијски чип који се користи као главна меморија. DRAM се мора константно освежавати са напонским импулсима у циљу очувања података сачуваних на чипу.

SRAM – статички RAM је меморијски чип који се користи као кеш меморија. SRAM је много бржи од DRAM-а и не мора се толико често освежавати. SRAM је много скупљи од DRAM-а.

SDRAM – синхрони DRAM је DRAM који ради у синхронизацији са меморијском магистралом. Меморијска магистрала је пут података између процесора и главне меморије. Управљачки сигнали се користе да ускладе размену података између SDRAM-а и процесора.

DDR – SDRAM са двоструком брзином података (Double Data Rate SDRAM) је меморија која преноси податке дупло брже од SDRAM-а. DDR SDRAM побољшава перформансе преносећи податке двапут у току тактног интервала.

DDR2 – Double Data Rate 2 SDRAM је бржи од DDR-SDRAM-а. DDR2 SDRAM побољшава перформансе у односу на DDR SDRAM тако што смањује шум и преслушавање између жица за пренос сигнала (преслушавање је појава да се сигнал из једне жице „чује“ у другој жици. Термин је преузет из телефоније где се заиста чује други сигнал, а у осталим случајевима други сигнал се меша са жељеним сигналом што доводи до изобличавања сигнала. Преслушавање јесте врста сметњи, али због специфичне природе – издваја се као посебна категорија)

DDR3 – Double Data Rate 3 SDRAM проширује пропусни опсег меморије дуплирањем фреквенције такта DDR2 SDRAM-а. DDR3 SDRAM троши мање снаге и генерише мање топлоте од DDR2 SDRAM-а.

DDR4 – Double Data Rate 4 SDRAM повећава четири пута максималан капацитет DDR3, захтева 40% мање снаге зато што користи нижи напон и има побољшано откривање/исправљање грешака.

RAM је непостојана меморија, што значи да се садржај обрише сваки пут кад се рачунар искључи.

Додавањем више RAMу рачунар побољшавају се перформансе рачунара. Нпр. више RAM повећава меморијски капацитет рачунара да чува и обрађује програме и фајлове. Са мање RAM рачунар мора да размењује податке између RAM и много споријег хард диска. Максимална количина RAM која може бити уграђена ограничена је матичном плочом.

Advertisements

One thought on “RAM

  1. Повратни пинг: Главне меморије – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s