Читачка меморија

Основни рачунарски (меморијски) чип је read-only memory (ROM) чип. Читачка меморија (ROM) је меморија са непосредним приступом која омогућава да се једном уписани садржај може само читати. Садржај ове меморије не може се мењати инструкцијама програма.

ROM чипови су смештени на матичну плочу и другим штампаним плочама и садрже инструкције којима процесор директно приступа. Инструкције сачуване у ROM укључују основне функционалне инструкције, као што су покретање (booting) рачунара и „подизање“ оперативног система (овде се, у ствари, мисли на убацивање основних сегмената оперативног система у главну меморију, како би се покренуо процес „подизања“ оперативног система) и то тако што се у њу уписује BIOS (Basic Input-output system), тј. иницијални програм којим се покреће рачунар, али и подршка за комуникацију са тастатуром, испис на екрану…

Поред тога, ROM се користи за програме и податке који се не мењају често: потпрограми, таблични подаци, константе, тест-програми, као и за конверзију једног бинарног кода у други, за реализацију табела математичких функција, за генерисање знакова на екрану… Такође се користи и за микропрограмску реализацију машинских инструкција у управљачкој јединици.

ROM се понекад назива firmware, што је погрешно јер је firmware софтвер уписан у ROM чип.

Постоје различити типови ROM меморије:

ROM – читачки меморијски чип. Информације се уписују у ROM чип у току производње. ROM чип се не може брисати нити поново уписивати у њега. Он је застарео и спомиње се као историјска чињеница.

PROM (Programmable read-only memory) програмабилни ROM. Меморија се производи празна, а корисник сам уписује садржај (једном) који се више не може мењати, због тога се ова меморија назива и one-time programmable ROM (OTP) – једном програмабилни ROM. Садржај се у њу уписује специјалним уређајем који се зове PROM програматор. Овај уређај користи висок напон да трајно уништи или направи интерне везе унутар чипа.

Читачка меморија

Читачка меморија

Историјски су се ове меморије правиле као матрица диода са топљивим осигурачима, а приликом уписивања садржаја у меморију на одређеним местима се ови осигурачи истопе. Данас се углавном користе матрице MOSFET-a са плутајућим гејтом, а приликом уписа се тај плутајући гејт на одређеним местима споји са „правим“ гејтом.

EPROM (Erasable programmable read-only memory) програмабилни ROM који се може брисати. Корисник уписује садржај меморије након производње. Ова меморија може бити избрисана излагањем јакој ултраљубичастој светлости (обично 10 минута или дуже, у посебном уређају). Након тога се садржај поново уписује применом напона који је већи од напона потребног за рад меморије. Често излагање EPROM-а ултраљубичастој светлости истрошиће меморију, али обично може да се изврши 1000 циклуса брисања и репрограмирања. EPROM чипови могу се препознати по кварцном прозорчићу на горњој страни кућишта, кроз који делује ултраљубичаста светлост. После програмирања прозорчић се прекрива како би се избегло случајно брисање.

EPROM

EEPROM (Electrically erasable programmable read-only memory)EPROM који се брише електричним путем. EEPROM чип може бити обрисан и поново уписан без уклањања из рачунара. По структури је слична EPROM-у, али дозвољава да читава меморија или њени делови буду електрично избрисани, затим електрично уписани, без уклањања из рачунара. Брисање је много спорије него читање са ROM-a или уписивање у RAM. Једна врста EEPROM меморије, која је нашла широку примену је флеш меморија.

Advertisements

One thought on “Читачка меморија

  1. Повратни пинг: Главне меморије – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s