Хијерархија меморија

Укупно расположива меморија у рачунарском систему може се посматрати као хијерархијски систем компоненти који се састоји од свих уређаја за чување података које рачунар користи, при чему меморијски уређаји на појединим нивоима имају различите брзине и капацитете.

Хијерархија меморија

Хијерархија меморија

Наведени редослед меморија одговара, гледано слева удесно, смањењу нивоа у хијерархији, смањењу брзине и цене по једном биту, а повећању капацитета – што смо даље од процесора капацитет меморије је већи, али је брзина мања! Сваки ниво може садржати више модула одговарајућих уређаја за добијање потребног капацитета датог нивоа меморије.

У рачунару се користе следеће меморије:

  • регистарска меморија

  • кеш меморија

  • оперативна меморија

  • кеш меморија диска

  • спољна меморија са директним приступом (магнетни дискови)

  • спољна меморија са секвенцијалним приступом (магнетне траке)

На доњем нивоу хијерархије налазе се споре магнетне траке које се користе за архивирање података. На следећем нивоу се налазе магнетни дискови који се користе као спољни меморијски уређаји за трајно чување података и програма. Кеш меморија диска служи као бафер који чува значајан део улазно/излазног преноса, смањујући ефективно време приступа и захтевани број приступа диску. Централно место заузима оперативна меморија која непосредно размењује податке са процесором и са периферним уређајима. У оперативној меморији налазе се само подаци и програми које програм тренутно користи. Када су процесору потребни подаци којих нема у оперативној меморији они се уносе у оперативну меморију из кеш меморије диска, или са спољне меморије. Кеш меморија повећава брзину обраде, јер смањује време приступа потребним подацима (време приступа кеш меморије је много ближе брзини рада процесора, него код оперативне меморије). У кеш меморији чува се мали број података и инструкција програма за које се очекује да ће у блиској будућности бити потребни. Регистарску меморију чине регистри процесора, а служе са привремено памћење операнада и међурезултата.

Цена једног бита меморије обрнуто је пропроционална нивоу меморије у хијерархији. Са повећањем нивоа у хијерархији повећава се брзина и цена једног бита меморије, али се смањује капацитет.

Део оперативног система који управља токовима података између меморијских уређаја назива се систем за управљање меморијом (memory menagament unit – MMU). Он расподељује програме и податке међу различитим нивоима хијерархије сагласно са очекиваном учестаношћу њиховог коришћења.

Проширена хијерархијска структура меморије рачунара

Проширена хијерархијска структура меморије рачунара

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s