Регистарска меморија

У процесору постоје две групе регистара. Мању групу чине управљачки регистри: акумулатор, бројач инструкција, регистар инструкција… Већу групу чине регистри опште намене, који код савремених процесора сачињавају меморију релативно малог капацитета, која се назива регистарска меморија. Регистри опште намене, односно регистарска меморија, најчешће се организују као регистарске матрице или регистарска поља. Код савремених процесора број регистара опште намене, односно капацитет регистарске меморије, је више десетина, чак и стотине регистара. Ова меморија се користи за привремено памћење операнада, међурезултата, компоненти адреса… Ова меморија ради брзином процесора, тако да се операције са подацима у њој изводе брзином процесора.

Регистарска меморија реализује се помоћу бистабилних кола, флип-флопова. Регистар је уређени скуп меморијских елемената који се третира као целина. Регистрима се додељују адресе, односно симболичка имена, помоћу којих им се приступа. За адресирање регистара користи се посебан начин адресирања – регистарско адресирање.

Регистарска меморија користи се када је потребно за што краће време приступити подацима и једноставно уписивати и читати податке. Два пута је бржа од кеш меморије и десетак пута бржа од оперативне меморије.

Регистарска меморија има нарочито важну улогу у новим архитектурама (RISC), где се тежи што бржем извршавању операција. Зато је потребно да подаци и инструкције за које се очекује да ће бити потребни процесору, као и међурезултати операција, чувају што ближе процесору: у регистарској меморији, или у једној или више кеш меморија.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s