Параметри меморија

Параметри меморије се користе за опис карактеристика меморијског система:

– капацитет меморије – број бајтова или битова који се могу запамтити у меморији. Главне меморије персоналних рачунара су капацитета неколико стотина MB. Капацитет хард дискова је реда неколико стотина GB, па чак и TB.


– време приступа (кашњење) – временски интервал који протекне од довођења сигнала за дефинисање приступа до завршетка уписа или читања, односно време потребно да се одређени захтев комплетира.
Код меморија са непосредним приступом ово време је константно и не зависи од места локације којој се приступа. Време приступа у овим меморијама мање је од 10ns.
Код дискова и магнетних трака време приступа је средње време потребно за приступ неком месту на медијуму ради читања или уписа, а састоји се од времена тражења потребног за постављање уписно/читајуће главе изнад ћелије са подацима и времена преноса података. Средње време приступа подацима на диску је реда 5-15ms. Време приступа код меморија са секвенцијалним приступом (магнетних трака) може износити и неколико минута.

– Циклус приступа (меморијски циклус) – минимални дозвољени временски интервал између два узастопна приступа меморији. Не може бити краћи од времена приступа, а обично је нешто дужи. Дефинише се и наводи само за меморије са непосредним приступом.
Број задовољених захтева у јединици времена назива се пропусни опсег. Максимална пропусна моћ меморијског система дата је бројем меморијских модула подељених са временом циклуса меморије

– Јединица преноса – број битова који се истовремено чита или уписује. За оперативну меморију то је једна меморијска реч. Ако јединица преноса садржи више сукцесивних меморијских речи назива се блок. За спољне меморије јединица преноса је сектор или блок.

– Брзина преноса података – број битова, бајтова или меморијских речи које уређај може пренети у једној секунди после постављања уписно/читајуће главе на почетак блока или сегмента података. Назива се и пропусност меморије.

– Цена 1 бита меморије (специфична цена меморије) – однос укупне цене меморије према капацитету меморије . Обично се исказује у еврима или доларима по MB за полупроводничке меморије и еврима или доларима по GB за дискове и траке.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s