Оперативна меморија

Оперативна меморија, главна меморија или меморија са непосредним приступом (RAM) је адресабилна меморија која служи за чување података који се користе у процесу извршења програма. То су полазни подаци за обраду, међурезултати и коначни резултати обраде, као и инструкције програма који се извршава.

memorija

Ова меморија састоји се од меморијских локација које су реализоване помоћу бистабилних кола и одговарајућих прекидачких мрежа које обезбеђују упис података у меморију и читање података из меморије. Било којој локацији меморије може се приступити непосредно на основу адресе – конструктивно дефинисаног целог позитивног броја који једнозначно идентификује ту локацију. Подаци се чувају у облику групе битова која се назива меморијска реч. Свака реч чува се на посебној локацији (има своју адресу) и чита се или уписује као целина. Свака меморијска реч може представљати бројчани податак, алфанумерички податак, код инструкције или било који други бинарни код.

Веза са оперативном меморијом остварује се помоћу сигнала на управљачким, адресним и линијама података на магистрали. Управљачки сигнали одређују смер података (упис или читање), а сигнали на адресним линијама одређују којој се локацији приступа.

Постоје статичке и динамичке оперативне меморије. Статичка меморија као меморијске елементе користи бистабилна кола. Оне имају велику брзину уписа и читања, а недостатак је мали капацитет јер је густина елемената на плочици мања због веће енергије коју троше. Динамичке меморије као меморијски елеменат користе спрегу кондензатора и транзистора на интегрисаном колу. Бит података се памти као одређена количина наелектрисања на PN споју MOSFET-а. Ово наелектрисање одржава се одређено време, па се мора периодично вршити освежавање наелектрисања. Главна меморија персоналних рачунара је динамичка меморија реализована у облику разних типова стандардизованих меморијских модула који се могу утаћи у подножја на матичној плочи.

Меморијски модул са подножјем

Меморијски модул са подножјем

Advertisements

One thought on “Оперативна меморија

  1. Повратни пинг: Главне меморије – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s