Фрагментација

Мреже од којих је састављен интернет могу међусобно да се разликују између осталог и по максимално дозвољеној величини пакета (у АТМ мрежама пакет може бити дугачак 48 бајтова, док у TCP/IP мрежама пакети могу бити дугачки 65.515 бајтова). Зато при прелазу пакета из једне мреже у другу рутер мора да провери да ли је дужина пакета које је примио прихватљива за мрежу у коју пакет треба да проследи. Ако је пристигли пакет дужи од максималне дужине пакета који наредна мрежа може да прихвати, у слоју мреже рутера пристигли пакет се раставља на мање делове. Процес растављања пакета у слоју мреже назива се фрагментација. Да би касније могао да се обави инверзни процес, спајање фрагмената датог пакета у првобитни пакет, фрагменти се нумеришу како би се сачувала информација о међусобном распореду фрагмената у пакету.

Инверзни процес, рекомбиновање фрагмената, може се обавити на два места: у излазном рутеру из мреже због које је фрагментација обављена или у слоју мреже одредишне станице.

У првом случају каже се да је реч о невидљивој или транспарентној фрагментацији јер следеће мреже кроз које пакет пролази и одредишна станица не знају да је у једном делу интернета обављена фрагментација.

У другом случају ради се о видљивој или нетранспарентној фрагментацији. У овом случају фрагменти истог пакета могу да путују до одредишта различитим путањама (што значи да у одредиште могу да стигну и мимо редоследа). Тек у слоју мреже одредишне станице фрагменти се доводе у исправан редослед и рекомбинују у првобитни пакет.

Advertisements

One thought on “Фрагментација

  1. Повратни пинг: Слој мреже – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s