Алгоритми за контролу загушења

До загушења у мрежи или у неким њеним деловима долази када ресурси не могу да савладају постојећи саобраћај или када брзина рутера не омогућава довољно брзу обраду пакета. На пример, ако у рутер стиже много пакета по улазним линковима, а све их треба проследити по истом излазном линку, у рутеру се формира ред пакета који чекају да буду даље послати. Време које протекне од тренутка када пакет стане у ред до тренутка када стигне на чело реда представља додатно кашњење пакета. Меморија рутера има одређени капацитет. Ако је прилив пакета у рутер већи од капацитета његове меморије, прекобројни пакети ће бити једноставно одбачени. Загушење доводи до повећања кашњења, а знатан број пакета не стиже у одредиште.

Загушење представља проблем посебно при преносу у реалном времену (звук, видео).

Контрола загушења лакше се обавља у мрежама са виртуелним колима но у бесконекционим мрежама јер су у овим првим сви ресурси унапред резервисани.

Виртуелно коло је појам који се односи на конекционе мреже, а представља путању којом се пакети преносе од изворишта до одредишта. С обзиром на чињеницу да у тако успостављеној вези обе станице имају утисак да су директно спојене овакав начин везе назива се виртуелно коло. Протокол виртуелног кола брине о подели података у сегменте, пакете, или оквире. Тиме се омогућава протоколима високог нивоа да се извршавају без улажења у комуникационе детаље.

Једно виртуелно коло састоји се од:

  1. путање: низа линкова и рутераизмеђу изворног и одредишног рачунара
  2. ВЦ бројева: по један број за сваки линк на путањи
  3. табеле пресликавања: сваки рутер садржи табелу пресликавања према којој се пакет прослеђује са улазног на излазни линк рутера

линк је директна веза између две станице!

У виртуелном колу препознају се три фазе:

  1. Подешавање виртуелног кола:ова фаза почиње од тренутка када транспортни слој контактира мрежни слој и пренесе му адресу примаоца. Тада мрежни слој утврђује путању између пошиљаоца и примаоца. Да би се успешно направило виртуелно коло потребно је у сваки рутер, који учествује у виртуелном колу, додати нови ред у табели прослеђивања.
  2. Трансфер података: у овој фази виртуелно коло је успостављено и врши се пренос података.
  3. Раскид виртуелног кола: ова фаза се дешава када пошиљалац или прималац желе да раскину виртуелно коло. Тада опет транспортни слој обавештава мрежни слој о раскиду везе. Све што мрежени слој треба да уради јесте да јави свим рутерима који учествују у виртуелном колу да је дошло до раскида везе. Тада ће рутери обрисати одговарајући ред из табеле прослеђивања и веза је у потпуности раскинута.

И управљање протоком (обавља се на слоју везе) и контрола загушења имају задатак да спрече станице да шаљу превише податак у мрежу. Разлику између њих илустроваћемо у следећа два примера:

  1. Нека се у некој мрежи, чији је капацитет 1000GB/s, у датом тренутку саобраћај одвија само између станица А и Б, и то тако што станица А шаље податке станици Б брзином од 1Gb/s, док је брзина станице Б десет пута мања од брзине станице А. У овом случају не може доћи до загушења мреже, али се мора активирати механизам за управљање протоком како би се станици Б омогућио пријем података.
  2. На мрежи капацитета 1Mb/s налази се 1000 идентичних рачунара. Ако половина рачунара покушава да пренесе фајлове другој половини рачунара брзином од 100kb/s, онда нема опасности да брзи предајници загуше споре пријемнике (јер сви имају исте карактеристике), тј. нема потребе за управљање протоком, али је проблем загушење мреже јер укупни саобраћај захтева мрежу капацитета 500*100=50Mb/s.

Контрола загушења је сложенији процес од управљања протоком јер се у овом случају мора водити рачуна о свим чворовима који се налазе на путањи од изворишта до крајњег одредишта.

Алгоритми за рутирање се могу поделити у две основне групе:

Advertisements

One thought on “Алгоритми за контролу загушења

  1. Повратни пинг: Слој мреже – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s