Стани и чекај ARQ

Техника стани и чекај ARQ заснована је на техници стани и чекај управљања протоком. Да би поновно емитовање могло да се реализује, мора бити испуњено неколико услова:

– предајник мора да у свом баферу чува копију последњег емитованог оквира све док не прими потврду да је тај оквир исправно примљен
– и оквири података и оквири позитивне потврде наизменично се нумеришу са 0 и 1. Успешно приспеће оквира 0 одредиште потврђује позитивном потврдом 1, која значи: примљен је оквир 0 и очекује се оквир 1. Када извор прими потврду 1, он зна да је оквир 0 исправно стигао на одредиште и може сада да пошаље следећи оквир – оквир 1
– ако одредиште открије грешку у приспелом оквиру, оно одбацује тај оквир и шаље негативну потврду (тј. nak). Негативна потврда се, за разлику од позитивне потврде не нумерише. Када у извор стигне nak, он зна да последњи оквир који је послао није исправно стигао у одредиште и зато га поново емитује, тј. шаље његову копију коју је сачувао у баферу:

илустрација рада методе стани и чекај ARQ у случају појаве оштећеног оквира

илустрација рада методе стани и чекај ARQ у случају појаве оштећеног оквира

– ако послати оквир стигне у одредиште толико оштећен шумом да оно не може да препозна да је реч о оквиру, па га зато и не региструје, одредиште неће послати никакву потврду. Ради разрешења такве ситуације извор има часовник или тајмер. Извор чека протоколом предвиђено време за потврду (било позитивну, било негативну) и када истекне време чекања, извор закључује да се изгубио последњи оквир који је послао, па га поново емитује:

илустрација рада методе стани и чекај ARQ у случају изгубљеног оквира

илустрација рада методе стани и чекај ARQ у случају изгубљеног оквира

– ако је оквир исправно приспео у одредиште, али се потврда током преноса изгубила (тј. толико је оштећена да извор не може да је региструје), после истека времена чекања извор поново емитује последњи послати оквир:

илустрација рада методе стани и чекај ARQ у случају изгубљеног ack оквира

илустрација рада методе стани и чекај ARQ у случају изгубљеног ack оквира

У ситуацији приказаној на претходној слици у одредиште стижу два истоветна оквира: оригинал и његова копија. Управо наизменично нумерисање оквира и позитивних потврда омогућава да се овај проблем реши: у овој ситуацији оба оквира, и оригинал и копија, носе исти број, па одредиште лако утврђује да другопристигли оквир представља дупликат те га одбацује.

На основу ситуације кад је изгубљена позитивна потврда, лако се закључује да ако се изгуби nak, одредиште ће прихватити копију оквира јер зна да је оригинални оквир стигао са грешком и да је зато одбачен.

Основна предност стани и чекај ARQ технике јесте њена једноставност. Основни недостатак је, као што смо видели када смо говорили о управљању протоком, њена неефикасност.

Advertisements

One thought on “Стани и чекај ARQ

  1. Повратни пинг: Контрола грешака – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s