Прстен са жетоном

Овде је жетон специјална бинарна реч дужине три бајта. Жетон циркулише дуж прстена у периоду када ниједна станица у прстену нема шта да емитује. Када нека станица зажели да пошаље оквир података, она хвата жетон и уклања га из прстена тако што инвертује један бит у жетону претварајући га у три бајта заглавља оквира података. Када станица заврши емитовање последњег бита у последњем оквиру података, она регенерише жетон и враћа га у прстен.

Пошто постоји само један жетон, у датом тренутку може да емитује само једна станица.

Да би жетон могао да циркулише дуж прстена, мрежа у облику прстена са жетоном мора да има довољно кашњење како би се омогућило да цео жетон стане у прстен. Кашњење у прстену се састоји од кашњења услед пропагације и од кашњења које уноси свака станица. Зато је при пројектовању и анализи оваквих мрежа важно одредити битску брзину прстена. Битска дужина прстена зависи од физичке дужине бита. Дакле, ако је брзина мреже Vb то значи да се сваких 1/Vb секунди емитује по један бит. На пример, при брзини простирања од око 200000km/s (типична брзина простирања сигнала у проводницима) и при брзини преноса података Vb=1Mb/s сваки бит заузима у прстену:

%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d1%83%d0%bb%d0%b0

То значи да у прстену чији је обим 1000 метара може истовремено да се највише налази пет битова, па је битска дужина овог прстена пет битова. Такође видимо да при датој брзини преноса обим прстена не сме бити мањи од 600 метара јер у противном не би могао цео жетон да стане у прстен.

Обично је оквир података дужи од битске дужине прстена, па извориште мора током емитовања да празни прстен.

Протоколом је дефинисано време држања жетона, тј. колико максимално времена може да прође од тренутка када станица приграби жетон до тренутка када станица регенерише жетон и пошаље га назад у прстен.

Када је саобраћај слаб, жетон највише времена кружи прстеном. Повремено ће га приграбити нека станица, емитовати оквире и потом регенерисати оквир и послати га назад у прстен.

У случају јаког саобраћаја (тј. када готово у свакој станици у мрежи оквири чекају на ред да буду емитовани) чим једна станица заврши емитовање и регенерише жетон, прва станица која се налази „низводно“ од ње приграбиће жетон. Тако дозвола за емитовање равномерно ротира дуж прстена од једне до друге станице, па је ефикасност мреже готово 100%.

На слици је приказан формат података у случају прстена са жетоном, као и формат жетона:

Формат 802.5 оквира података (а) и формат 802.5 жетона (б)

Формат 802.5 оквира података (а) и формат 802.5 жетона (б)

Почетни и завршни ограничавач означавају почетак и завршетак оквира.

Поље управљање приступом омогућава назнаку приоритета оквира података и жетона, резервисање жетона потребног приоритета… садржи бит жетона, мониторски бит, битове приоритета и битове за резервацију.

Поље управљање оквиром омогућава разликовање оквира података од управљачких оквира.

Поља адресе одредишта и изворишта иста су као и у стандардима 802.3 и 802.4.

Стандард 802.5 не ограничава дужину поља података. Међутим, време држања жетона ограничава дужину оквира података пошто оквир мора бити емитован током овог периода времена. У пракси дужина оквира обично није већа од 4500 бајтова.

Поље за проверу исправности примљеног оквира је као и у стандардима 802.3 и 802.4.

Поље статус оквира не постоји у протоколима 802.3 у 802.4. Не улазећи у опис начина функционисања, рецимо само да ово поље обезбеђује аутоматско потврђивање пријема сваког оквира. Овај бајт не улази у проверу тачности.

Прстен са жетоном погодан је за саобраћај високог приоритета јер је разрађен систем за руковање оквирима различитог приоритета. У жетону се у пољу управљање приступом дефинише приоритет жетона. Станица која жели да пошаље оквир приоритета n мора да чека да ухвати жетон чији је приоритет мањи или једнак n. Зато станица која има само оквире ниског приоритета може неограничено дуго да чека да се појави жетон ниског приоритета.

Магистрала са жетоном примењује други механизам за руковање оквировима различитог приоритета, па зато она обезбеђује једнакост свих станица без обзира на степен приоритета оквира.

У физичком слоју стандард 802.5 тражи оклопљене упредене парице које раде на 1Mb/s, 4Mb/s или 16Mb/s.

Advertisements

One thought on “Прстен са жетоном

  1. Повратни пинг: Додела жетона – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s