Магистрала са жетоном

Магистрала са жетоном састоји се од једног кабла или од кабла у облику стабла на који су прикључене станице. Међутим, логички су станице организоване у облику прстена.

Магистрала са жетоном

Магистрала са жетоном

Станице на магистрали или стаблу формирају логички прстен што значи да су станицама додељене логичке позиције у нумерисаној секвенци где после последњег елемента секвенце долази први. Свака станица зна идентитет станице испред и иза ње. Физичко нумерисање станица на магистрали је неважно и независно од логичког нумерисања. На пример, логички суседи станице 14 су станице 11 и 5, а не њени физички суседи станице 5 и 6.

Управљачки оквир, познат као token (жетон), регулише права приступа. Жетон садржи одредишну адресу, а то је адреса следеће станице у логичком прстену! Станици која поседује жетон додељена је контрола медијума у неком задатом временском интервалу. Станица у том временском интервалу може преносити један или више оквира и може прозивати станице и примати одговоре. Када је станица завршила или када је време које јој је додељено истекло она пропушта жетон до следеће станице у логичкој секвенци. Поред тога, на магистрали су дозвољене и станице које не користе жетон, односно станице које нису део логичког прстена. Ове станице могу одговорити на прозивање или захтеве за потврдама, могу и примати податке, али не могу добити жетон. Прстен се формира и одржава на такав начин да су станице повезане у нумерички опадајућем редоследу адреса станица, осим што станица са најнижом адресом пропушта жетон до станице са највишом адресом у логичком прстену. У овом случају станице 14, 11, 10, 8, 6 и 5 (у том редоследу) део су логичког прстена и у том редоследу се креће жетон кроз прстен. С обзиром на смер кретања жетона у прстену, станица 11 у односу на станицу 14 представља станицу наследника, а станица 5 је станица претходник.

Када је логички прстен иницијализован, у њега се уносе станице по редоследу њихових адреса, и то почевши од највише.

Рад почиње станица која има највећи број: она може да пошаље први оквир, у нашем примеру то је станица 14. Пошто је то учинила станица преноси дозволу за емитовање свом непосредном логичком суседу тако што му шаље жетон. Прослеђивање жетона обавља се од виших ка нижим адресама. У овом примеру станица 14 шаље жетон станици 11. Жетон тако кружи од станице до станице дуж целог логичког прстена, а само она станица која поседује жетон може да емитује. Како у било ком тренутку само једна станица поседује жетон не може да дође до колизије.

Пошто је кабл дифузан медијум, до сваке станице стижу сви оквири, али станице прихватају само оне оквире који су њима упућени. Подаци се по магистрали крећу у оба смера!

Време задржавања жетона је протоколом ограничено. Сваки пут када добије жетон, станица може да емитује оквире. Чим заврши емитовање или ако јој у међувремену истекне време задржавања жетона, станица мора да жетон проследи даље. Ако станица која је добила жетон нема шта да емитује, она одмах прослеђује жетон следећем суседу.

Треба запазити да када се станица прикључи на магистралу, она још увек није у логичком прстену. Као што је на слици назначено – станице број 7 и 12 нису у прстену. Укључивање станица у прстен и искључивање станица из прстена обавља протокол 802.4

У случају магистрале са жетоном саобраћај се може одвијати на четири нивоа приоритета. Оквирима највишег приоритета гарантује се одређени период времена за пренос, а остатак се распоређује за оквире нижег приоритета, ако их има!

Пренос података у магистрали са жетоном

tokenbus2-jpg

У t0 станица 5 прослеђује жетон. Пошто текући редослед одређује да је следећа станица у логичкој секвенци 14, одредишна адреса жетона који шаље станица 5 је 14. Жетон виде све друге станице на локалној мрежи, али га све игноришу осим станице 14, чија се адреса поклапа са адресом у жетону (t1). Кад станица 14 прими жетон она може да шаље оквир података. У нашем примеру она шаље оквир података адресиран на станицу 7 (t2). Запази да станица 7 не мора бити део логичког прстена да би примила оквир. Ипак, не може сама иницирати било какав пренос. Кад је станица 14 завршила свој пренос података, она издаје жетон адресиран на следећу станицу у логичком прстену, у овом случају 11 (t3).

Формат оквира у магистрали са жетоном

формат 802.4 оквира

формат 802.4 оквира

Преамбула има исту функцију као и у 802.3 оквиру, само је овде дугачка 1 бајт.

Поље управљање омогућава разликовање управљачких оквира од оквира података (у 802.3 нема управљачких оквира јер за њима нема потребе).

Поље управљање има два облика:

за оквир података дефинише приоритет оквира, као и тип оквира података (може бити оквир који не захтева одговор пријемне станице, оквир који захтева одговор пријемне станице или одговор) и

за управљачке оквире дефинише тип управљачког оквира (прослеђивање жетона, дозвола за улазак нове станице, дозвола станици да напусти логички прстен…)

Поља адреса одредишта и адреса изворишта иста су као у 802.3 оквиру.

Поље података може да буде дугачко 8182 бајта.

Поље завршни ограничавач означава крај оквира. Зато у овом оквиру нема потрбе за пољем дужина података као што је случај у 802.3 оквиру.

Неке од активности у магистрали са жетоном

Иницијализација логичког прстена. Прва станица која се прикључи на магистралу, након неког времена закључи да нема саобраћаја и шаље управљачки оквир ПОТРАЖИВАЊЕ ЖЕТОНА. Пошто нити добија жетон, нити чује да нека друга станица тражи жетон, сама генерише жетон. Потом периодично шаље оквир ТРАЖЕЊЕ НАСЛЕДНИКА и тако се прикључују нове станице.

Укључење у логички прстен. Станица код које је жетон пре него што почне да шаље оквире података прво шаље управљачки оквир ТРАЖЕЊЕ НАСЛЕДНИКА у коме се налази адреса пошиљаоца (њена адреса) и наследника (станице која је њен тренутни наследник). Могу да се јаве само станице чије су адресе у том опсегу. На пример, када станица 14 шаље овај оквир, у њему се налазе адресе 14 и 11, што значи да се може пријавити само станица 12. Ако има више заинтересованих станица, може се укључити само једна, а протоколом је дефинисано како да се разреши та ситуација. После пријављивања једне станице или ако се после неког унапред дефинисаног времена не јави ни једна станица, станица са жетоном шаље оквир података.

Искључење из логичког прстена. Станица S напушта прстен тако што свом претходнику шаље управљачки оквир ОДРЕЂИВАЊЕ НАСЛЕДНИКА којим му саопштава да она (тј. станица S) није више њен наследник, већ је сада њен наследник досадашњи наследник станице S. На пример, ако станица 14 жели да напусти прстен, она обавештава станицу 5 да је од сада наследник станице 5 постала станица 11.

Станица која има жетон прослеђује жетон станици која је у међувремену испала из рада. Станица (нпр. 14) прослеђује жетон свом наследнику (станици 11), али ослушкујући линију установљава да се ништа не дешава: нити наследник емитује оквир података, нити жетон. Протоколом је предвиђено да ова станица поново шаље жетон (претпоставка је да се жетон изгубио). Ако се опет ништа не дешава, станица сада шаље управљачки оквир КО СЛЕДИ, наводећи адресу свог наследника, тј. станице 11 (која је, очигледно, неисправна). Станица – наследник неисправне станице (станица 10) препознаје адресу свог претходника и шаље управљачки оквир ПОСТАВЉАЊЕ НАСЛЕДНИКА именујући себе као наследника. Тако се неисправна станица уклања из прстена.

Појава два (или више) жетона. До тога долази услед неке грешке. Станица која поседује жетон, уочивши да у том тренутку емитује и нека друга станица, одбацује жетон и препушта првенство тој другој станици.

Advertisements

One thought on “Магистрала са жетоном

  1. Повратни пинг: Додела жетона – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s