CSMA

Директан наследник ALOHA система је CSMA, који је пројектован тако да примора станице да воде рачуна шта остале станице раде и да шаљу своје податке само када је медијум слободан. Оваква метода, односно протоколи који се на њој заснивају, називају се метода са испитивањем (надгледањем) носећег сигнала или CSMA (Carrier Sense Multiple Access Protocol).

Носећи сигнал представља одређени ниво напона који се користи за пренос оквира. Присуство носећег сигнала на преносном медијуму показује да је медијум заузет, тј. да нека станица емитује.

Свака станица „ослушкује“ канал. Ако не открије носећи сигнал, станица која жели да емитује закључује да је канал слободан и може да пошаље оквир. Ако, пак, открије носећи сигнал, станица одгађа емисију док не нестане носећи сигнал, што значи да је медијум слободан.

Постоји више варијанти CSMA протокола: CSMA/CD, CSMA/CS, CSMA/CA, CSMA/CR… У етернету, који је данас најчешћи тип локалних мрежа користи се CSMA/CD протокол. CSMA/CD протокол део је стандарда IEEE 802.3.

Advertisements

One thought on “CSMA

  1. Повратни пинг: Управљање приступом медијуму – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s