ALOHA

ALOHA је систем који је омогућавао пренос информација радио фреквенцијама између Хавајских острва. У овој методи све станице могу да почну да емитују кад год то пожеле (тј. када имају шта да пошаљу) без обзира на активност неке друге станице. Због тога долази до колизије оквира.

Особина дифузног преноса је да постоји повратна веза: предајник може да, као и сви остали корисници, слуша канал. Ослушкујући канал, предајник може да сазна да ли су његови оквири уништени или не. Станица која емитује сазнаје да је дошло до колизије тако што пореди снагу примљеног сигнала са снагом сигнала који је емитовала: ако је снага примљеног сигнала већа од снаге емитованог сигнала, значи да је нека друга станица почела да емитује. У случају локалних мрежа повратна веза је, због малог растојања, практично тренутна, али у случају преноса преко геостационарног сателита постоји кашњење у једном смеру од око 280ms, што значи да прође преко пола секунде од тренутка емитовања до тренутка када пријемник сазна да ли је пренос успео или није.

Ако је оквир уништен, предајник чека неко случајно време, па поново емитује тај оквир. То подразумева да предајник чува у свом баферу копију послатог оквира све док не сазна да је пренос успео. Да је време чекања на поновљену емисију фиксно а не случајно, станице чији су оквири оштећени колизијом опет би истовремено поново емитовале своје оквире те би поново дошло до колизије.

Метода у којој свако емитује када пожели не водећи рачуна шта друге станице раде није ефикасна. Са повећањем саобраћаја у мрежи повећава се и број колизија, а самим тим повећава се и број поновних емитовања, тако да се смањује искоришћење канала. Показало се да је максимално искоришћење до 37% код неких варијанти ALOHA система.

Advertisements

One thought on “ALOHA

  1. Повратни пинг: Управљање приступом медијуму – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s