Управљање приступом медијуму

У дифузним мрежама кључни проблем је како у случајевима када постоји више заинтересованих станица за емитовање сигнала одредити којој од њих доделити канал. С обзиром на то да све станице користе исти канал, ако две или више станица истовремено емитују доћи ће до судара, односно колизије оквира. То ће проузроковати оштећење тих оквира. Да не би дошло до колизије, неопходно је да током слања једног оквира ниједна друга станица не емитује.

Данас се најчешће користе две основне методе приступа медијуму, и то:

надметање – децентрализована метода доделе канала, што значи да не постоји механизам који, у случајевима када више станица има податке за слање, одређује којој станици се додељује канал.
додела жетонацентрализована метода доделе канала код које право на емитовање има станица која поседује жетон (посебан управљачки оквир који се назива жетон)

Методе приступа медијуму су придружене MAC подслоју. Зависно од тога коју од ових метода користе постоје 3 стандарда за локалну мрежу која ради на брзинама ≤10Mbps:

  • Carriersense multiple access with collision detection (CSMA/CD) – вишеструки приступ са испитивањем носеће фреквенције и откривањем колизије, популаризован као Ethernet (стандард IEEE802.3)најчешће коришћена MAC техника за топологије магистрала/стабло и звезда, настала као наследник система ALOHA (и њене варијанте) и као побољшање CSMA система
  • Token bus развијен првенствено за употребу у индустријском и фабричком окружењу (стандард IEEE802.4)

  • Token ring популаризован као IBM производ (стандард IEEE802.5)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s